Pomphouders naar rechter

De Drentse pomphouder Ewout Klok probeert via de rechter het verbod op de verkoop van bier, wijn en breezers bij tankstations terug te draaien. Gesteund door de belangenvereniging van tankstations Beta, waarbij 1.250 pompexploitanten zijn aangesloten, maakte hij vanochtend bij de bestuurrechter in Assen bezwaar tegen een boete die hij kreeg voor de verkoop van bier.

Dit is een proefproces, zei Klok voorafgaand aan de zitting, „dat we voeren tot aan het Europese Hof, net zolang tot onze winkels weer zwakalcoholische dranken mogen verkopen.” In de ogen van advocaat Fleur Spijker leidt het verkoopverbod van alcohol in tankstations tot „rechtsongelijkheid”. De branche wordt benadeeld, benadrukte ze, onder meer omdat nabijgelegen supermarkten, wegrestaurants en tankstations over de grens in België, Frankrijk en Duitsland wel alcohol verkopen aan automobilisten. Evenmin bestaat bij oplaadpunten voor elektrische auto’s een verbod op alcoholverkoop.

Tegen de regels in verkocht de pomphouder in Hoogeveen op 24 november 2011 blikjes bier. Een controleur van de voedsel- en warenautoriteit betrapte hem, Klok haalde de drank uit de schappen maar weigert tot op de dag van vandaag de boete van 900 euro te betalen.

VVD’er Klok is ook voorzitter van de Kamerkring Drenthe en staat in de rechtszaal nu lijnrecht tegenover zijn partijgenoot Edith Schippers, die als minister van Volksgezondheid de Drank- en Horecawet moet uitvoeren waarin het verbod is vastgelegd. „We zijn een liberale partij die openstaat voor kritiek”, zegt pomphouder Klok daarover. „En we zijn niet aan het moddervechten of erop uit elkaar pootje te lichten. Binnen de partij wordt het toegejuicht dat we de rechtsgang volgen voor meer duidelijkheid.”

De omzet van de tankstations staat onder druk door onderlinge concurrentie, de economische crisis en de steeds zuinigere auto’s. Opgeteld bij de in februari verhoogde accijns op tabak met 35 cent per pakje worden de winsten steeds kleiner. Klok: „We zijn hier een veredeld belastingskantoor geworden.”

Volgens belangenvereniging Beta heeft zeker een kwart van de 4.200 tankstations de laatste jaren de winkel moeten sluiten omdat de exploitatie onrendabel zou zijn geworden.

Ook daalde dit jaar voor het eerst de hoeveelheid verkochte benzine en diesel, met zo’n 3,5 procent. Met kortingen proberen de tankstations klanten aan zich te binden ten koste van hun marges – volgens Beta bedragen die voor een pomphouder vaak zo’n 12 tot 14 cent per liter.

    • Wubby Luyendijk