Papierbak dreigt voor een ‘voor Nederland en Europa unieke internationale collectie’

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen, bekend van het Tropenmuseum, in Amsterdam. Foto NRC / Arjan de Jongh

Vanwege Rijksbezuinigingen moet het Tropeninstituut zijn vermaarde boekencollectie ontmantelen, schrijft de Volkskrant vandaag. Als de collectie voor 1 januari 2014 geen onderkomen vindt, gaat het in zijn geheel de papierbak in.

In totaal herbergt de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, die 230 jaar bestaat, volgens de Volkskrant zo’n 900 duizend boeken, kaarten, tijdschriften en andere documenten. Van de tien kilometer aan documenten moet een kilometer door het Rijk behouden worden. Op die collectie, boeken van voor 1950, rust een ‘publieke zorg’. Voor de resterende collectie moet een ander onderkomen gezocht worden. En als deze voor 1 januari 2014 niet gevonden wordt, rest niets anders dan vernietiging.

‘voor Nederland en Europa unieke internationale collectie’ gerecycled

Bas Savenije, directeur van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, omschrijft de collectie in een vertrouwelijke brief als een ’voor Nederland en Europa unieke internationale collectie’. Hij wil zich samen met een commissie inzetten voor het behoud van de bibliotheek.

Lukt dat niet, wordt de collectie ‘gerecycled’. Hans van Hartevelt, directeur van de bibliotheek van het Tropeninstituut, zegt in de Volkskrant ‘niet eens te willen weten wat dat woord betekent’. Maar hij zegt actief naar een oplossing te gaan zoeken.

‘We spreken nu veel met universiteitsbibliotheken en die vinden allemaal dat het niet verloren moet gaan. Maar alleen al delen uitzoeken en verhuizen, kost veel geld.’

Van Hartevelt zegt de bezuinigingen te begrijpen. Hij noemt het in de Volkskrant echter ‘wel wrang dat het juist deze unieke collectie treft.’

    • Roderick Nieuwenhuis