Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Over de haag

Spreekstalmeester

PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk rijdt nu al een half jaar regelmatig met zijn rolstoel de plenaire zaal in. Maar PVV’er Martin Bosma is er nog niet geheel aan gewend, zo bleek toen hij gisteren als waarnemend Kamervoorzitter optrad. Bosma becommentarieerde de gebruikelijk plaatsing van een microfoon op zithoogte: „Alles is voor de heer Van Dijk in gereedheid gebracht.” Ook het einde van het betoog van de PvdA’er luidde Bosma uit met een verwijzing naar diens handicap: „U kunt het niet zien, maar op het spreekgestoelte brandt een lampje dat uw tijd om is.”

Vredesbesprekingen

Het wil wel eens schuren tussen de Tweede-Kamerleden Roos Vermeij (PvdA) en Paul Ulenbelt (SP). Anderhalf jaar geleden liep een debat over het pensioenakkoord uit op een ordinaire scheldpartij tussen hen. De PvdA, zei Ulenbelt, moest „zich schamen” omdat de partij „het gore lef” had gehad het akkoord te steunen. Vermeij riposteerde dat Ulenbelt „lariekoek” verkondigde. Deze week ging het in de Tweede Kamer opnieuw over pensioenen. En wat bleek? De vrede tussen de twee ruziemakers is getekend. Vermeij noemde Ulenbelt „een zeer schattige volksvertegenwoordiger”.

Tennisbaankorting

Al bijna drie maanden geldt een lager btw-tarief (6 procent) bij de renovatie van huis en tuin. De regeling maakt deel uit van het recente Woonakkoord. Ze levert nog altijd veel vragen op en Financiën kwam deze week met antwoorden. Op detailniveau. Ja, de aanleg van tuinhekje, tennisbaan of boothuis in de tuin valt onder het lage tarief. Maar nee, kastjes voor de keuken blijven onder het hoge tarief vallen. Evenals gordijnen en jaloezieën aan „de binnenzijde van de woning”. Dat valt immers niet onder de definitie renovatie, zo legt Financiën uit. En, jammer voor de dierenbestrijders, dat geldt ook voor de bestrijding van „boktorren, houtworm en ratten”.

Foto-offensief

Als minister van Cultuur maakte Ronald Plasterk met een Hasselblad kiekjes van al zijn bezoekers. Die traditie heeft hij, nu hij weer minister is, voortgezet. In gewijzigde vorm, dat wel. Nu maakt hij onscherpe foto’s van nieuwe burgemeesters met zijn telefoon, en zet die op Twitter.

Partij voor Achmed

De PvdA is altijd op zoek naar de gewone man. Tweede Kamerlid Désirée Bonis, buitenlandwoordvoerder, kijkt daarbij graag over de grens. In een debat over de burgeroorlog in Syrië vroeg zij gisteren in de Kamer aandacht voor het lot van gewone burgers. „Voor Achmed met de pet”, verduidelijkte zij.

Samenstelling Derk Stokmans