Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Openbaar Ministerie moet 110 miljoen euro bezuinigen’

Foto ANP/Koen Suyk

Het budget van het Openbaar Ministerie gaat met 110 miljoen euro naar beneden, dat is bijna een kwart van het totaalbedrag dat het OM nu te besteden heeft. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die Nieuwsuur in handen heeft.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) worden het hoofdkantoor van het College van procureurs-generaal en het ondersteunend personeel het hardst getroffen door de bezuinigingen, de helft van het personeel zou daar moeten verdwijnen.

Maria van de Schepop, voorzitter van de NVvR, denkt dat de bezuinigingen op termijn honderden banen kost en dat officieren van justitie mogelijk meer zaken moeten gaan seponeren waardoor mensen hun straf ontlopen zo zegt ze tegen Nieuwsuur. Daarnaast vreest ze voor de kwaliteit het werk dat het OM kan leveren: “En dan moet je denken aan nieuwe gerechtelijke dwalingen, zoals de Puttense moordzaak.”

‘Dit leidt tot verstopping van het gerechtelijk apparaat’

Ook volgens Bart Nooitgedacht, voorzitter van de Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) zullen de bezuinigen grote gevolgen hebben. Nooitgedacht tegenover Nieuwsuur:

“Het is zonder meer te verwachten dat zaken minder goed voorbereid worden en dus gebrekkig op zitting aankomen. Dat zal leiden tot verstopping van het gerechtelijk apparaat. Zittingen zullen moeten worden aangehouden voor nader onderzoek. Of er zal blijken dat er dermate veel vormfouten of omissies in het dossier zitten dat dat consequenties moet hebben ten voordele van de verdachte.”