OM eist 5,5 jaar cel tegen Joep van den Nieuwenhuyzen

Joep van den Nieuwenhuyzen kwam op de eerste zittingsdag aan bij de rechtbank in Rotterdam.
Joep van den Nieuwenhuyzen kwam op de eerste zittingsdag aan bij de rechtbank in Rotterdam. Foto ANP/Robin Utrecht

Het OM heeft vandaag 5,5 jaar cel geëist tegen zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen voor omkoping, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude en het bezit van een vals paspoort. Dat meldt NOS-verslaggever Henrik-Willem Hofs vanmiddag op Twitter:

Twitter avatar HWHofs Henrik-Willem Hofs OM eist 5,5 jaar tegen Joep #vdNieuwenhuyzen voor omkoping, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude en bezit vals paspoort.

Na tien jaar onderzoek begon begin april de omvangrijke strafzaak tegen Van den Nieuwenhuyzen in Rotterdam, de voormalige eigenaar van het defensieconcern RDM dat in 2004 ten onder ging.

Van den Nieuwenhuyzen zou onder ede hebben gelogen

Kort voor het faillissement van RDM-dochter SP Aerospace zou Van den Nieuwenhuyzen (57) voor miljoenen aan bezittingen hebben weggesluisd. Faillissementsfraude, meent justitie. Over die kwestie zou hij onder ede hebben gelogen, dus hier komt een beschuldiging van meineed bovenop. Daarnaast zou hij herhaaldelijk valsheid in geschrifte hebben gepleegd.

Een andere beschuldiging is het omkopen van de Rotterdamse ambtenaar Willem Scholten. In ruil voor 1,2 miljoen euro en gebruik van een appartement in Antwerpen zou hij namens het Havenbedrijf in het geheim garant hebben gestaan voor ruim 180 miljoen aan bankleningen aan RDM. Voor dat appartementgebruik werd hij in 2010 veroordeeld Hij is in hoger beroep gegaan.

‘allemaal volstrekte onzin’

In een interview met NRC Handelsblad noemde Van den Nieuwenhuyzen deze beschuldigingen voor aanvang van de eerste zittingsdag “allemaal volstrekte onzin”. Hij zegt over bewijzen te beschikken dat de FIOD willens en wetens het strafdossier heeft gemanipuleerd om maar de premisse van het Openbaar Ministerie – ‘Joep is fout!’ – te kunnen staven.

“Er staat meer waarheid in De Fabeltjeskrant dan in mijn dossier. Dit is een aantasting van de rechtsstaat. Ik kan alles aantonen.

Ik heb altijd tegen het Openbaar Ministerie gezegd: anytime als jullie er klaar voor zijn ga ik graag het gevecht aan. Ik laat jullie alle hoeken van de rechtszaal zien met die flauwekulverhalen.”

Waarom zijn diplomatiek paspoort is vervalst kan hij zich niet herinneren

Vorige maand werd het bezit van een vervalste diplomatiek pas van de islamitische Comoren behandeld in de rechtszaal. Het was hem te doen om de kreeften uit het gebied, zei hij hierover. Maar waarom de verloopdatum van het paspoort in zijn bezit is aangepast, was voor de roemruchte zakenman “een groot raadsel”.

Hij zei geen idee te hebben wie met het paspoort knoeide. Net zoals hij “geen concrete herinnering” heeft over sinds wanneer hij het paspoort bezit en of hij er überhaupt een aanvraagformulier voor had ingevuld. “Verrast”, was officier van justitie Koos Plooij door die lacunes in het geheugen. Tegen alle andere beschuldigingen verweert de verdachte zich namelijk tot in detail.