Olie- en azijnstelletje mag op tafel blijven

Het olie- en azijnstelletje hoeft toch niet te scheiden. De Europese Commissie heeft gisteren een omstreden plan ingetrokken om hervulbare kannetjes of flesjes olijfolie uit de horeca te weren. Het voorstel legde afgelopen week een breuklijn bloot tussen producerende landen ten zuiden van olijfoliegrens en consumerende landen benoorden de botergrens. Zoals vaker in Europa, won Noord.

Achter het plan zit een intensieve lobby van olijfolieproducenten. Door olie te serveren in goed afsluitbare flesjes met duidelijke etikettering zou fraude bestreden kunnen worden. Ook zou de consument zo bewuster worden van herkomst, olijfsoort en kwaliteit. De Spaanse minister van Landbouw verdedigde het plan gisteren als „zeer positief”.

Nadat het voorstel vorige week in de Europese Commissie met de steun van 15 lidstaten was aangenomen, stak in noordelijke landen kritiek op over Brusselse bemoeizucht. „Bizar”, vond premier Rutte. Zijn Britse collega Cameron grapte: „Dit plan zou niet eens ter tafel mogen komen.”

Gisteren meldde eurocommissaris Dacian Ciolos (Landbouw) dat hij het plan intrekt, omdat er geen „brede steun” voor is. De Roemeen gaat overleggen met consumenten- en horecaorganisaties over aanpassingen.

Critici wezen er op dat het vooral de sector zelf is die sjoemelt met olie. Zij noemden het plan vooral gunstig voor grote producenten. Voor kleinere olijfboeren zou het onbetaalbaar zijn om kleine flesjes te leveren.