Nigerianen bewijzen Achebe massaal laatste eer

Duizenden Nigerianen, onder wie de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan, hebben gisteren de herdenkingsplechtigheid bijgewoond voor de Nigeriaanse schrijver Chinua Achebe, die 22 maart overleed. Mensen trokken langs zijn huis in de stad Ogidi in Zuidoost-Nigeria, en verzamelden zich rond de Anglicaanse kerk waar de begrafenisdienst was. Achebe geldt als de vader van de Afrikaanse literatuur.

In de kerk waren tal van hoogwaardigheidsbekleders en politici gekleed in partijkleuren aanwezig, bewaakt door veiligheidstroepen – juist de politieke klasse die Achebe corruptie en falend leiderschap verweet in zijn essays, zijn memoires There was a Country (2010), en in zijn romandebuut Things fall Apart (1958) waarvan tien miljoen exemplaren zijn verkocht. Verwijzend naar de titel van Achebes memoires zei president Jonathan dat diens werk politici ter inspiratie moest dienen: „Laten we beter samenwerken, opdat onze kinderen weten dat er wél een land bestaat.” Achebe stierf in maart op 82-jarige leeftijd in Boston, waar hij sinds 1990 woonde. Woensdag kwam zijn lichaam aan in Nigeria. (BBC)