Mark Rutte: de VVD moet de integriteitsstandaard bepalen

Premier Rutte aan het woord tijdens de start van het tweedaags VVD-congres in de Utrechtse Fabrique.
Premier Rutte aan het woord tijdens de start van het tweedaags VVD-congres in de Utrechtse Fabrique. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

De VVD moet als het om integriteit gaat de standaard bepalen. Dat zei premier en VVD-partijleider Mark Rutte vanavond in zijn toespraak op het VVD-congres in Maarssen. Tijdens het voorjaarscongres van de partij is integriteit een belangrijk thema. Rutte:

“We zijn de grootste partij, en dat betekent dat we onder een vergrootglas liggen. Het betekent ook dat we niet alleen de norm moeten volgen, maar dat we de norm moeten zetten.”

Dit geldt niet alleen op het vlag van bijvoorbeeld goed bestuur, maar ook als het gaat om integriteit, vindt de partijleider. Op het tweedaagse congres wordt uitgebreid gepraat over integriteit. Vorige week kondigde het hoofdbestuur aan dat er integriteitsregels komen die bestuurders en politici van de partij moeten ondertekenen.

‘Integriteitsbewustzijn moet groter’

Op het congres wordt een serie maatregelen gepresenteerd die het ‘integriteitsbewustzijn’ moet vergroten. Zo komt er een commissie die toe gaat zien op correct gedrag van VVD’ers.

Het onderwerp is urgent vanwege de recente perikelen rond de Roermondse wethouder Jos van Rey. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens corruptie. Vorige week werd hij door de Roermondse afdeling van de VVD als lijstduwer op de kandidatenlijst gezet. Na een gesprek tussen partijvoorzitter Benk Korthals en de lokale afdeling werd de kandidatuur opgeschort.

‘Het huidige kabinet is een van de beste sinds WOII’

Rutte daarnaast in zijn voordracht:

“We hebben gewoon een goed kabinet, misschien wel een van de beste ministerraden sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar dat mogen historici bepalen. Dat ben ik zelf ook, dus ik mag er iets van zeggen.”

Rutte hamerde op het vasthouden van de ingeslagen koers. De hervormingen op arbeidsmarkt, zorg en pensioenen zijn daarbij volgens hem cruciaal. De kritiek dat het kabinet te weinig bezuinigt en vooral de lasten verzwaart wees hij van de hand:

“Van de in totaal vijftig miljard euro aan ombuigingen is vijftien miljard lastenverzwaringen en de rest zijn hervormingen en bezuinigingen.”

‘Sleutel tot groei ligt bij ondernemers’

Volgens Rutte ligt de sleutel tot economische groei uiteindelijk bij ondernemers zelf. Hij prees het talent van succesvolle bedrijven en noemde ook dj Armin van Buuren en het Concertgebouworkest, die op 30 april samen optraden bij de inhuldiging van de koning, het succes van zangeres Anouk bij het Songfestival en de prestaties van astronaut André Kuipers.

“De boodschap is: Nederland heeft alles in huis voor een sterke toekomst.” De VVD, die dit jaar 65 jaar bestaat, kan volgens Rutte de grootste worden bij de gemeenteraads- en Europese verkiezingen van volgend jaar, als de partij koers houdt. “We doen dit niet voor de eigen ego’s, en de partij is een doel op zich. We willen Nederland verder helpen.”