Lustpil

Adriaan Tuiten, uitvinder van een lustpil voor vrouwen, zit met zijn bedrijf Emotional Brain op een eenvoudig terreintje in Almere, pal tegenover FNV Horeca. Vier, vijf vrouwen per dag kwamen hier de afgelopen jaren langs voor zijn onderzoek. Tuiten liet me de kamertjes zien waar hun lust werd gemeten. „En hier bonden we ze dan vast”, grijnsde hij.

Hij kan zich grappen veroorloven: Tuitens pillen Lybrido en variant Lybridos zijn serieuze chemie. Mijn grap („Je kunt zo’n pil ook ‘Dan Maak Je Maar Zin’ noemen”), vond hij minder leuk: „Eens een tijdje geen zin is prima. Mijn pil is voor vrouwen die echt lijden: aan nóóit zin.”

De Amerikaanse journalist Daniel Bergner sprak ruim dertig uur met Tuiten voor zijn boek What do Women Want? Adventures in the Sciences of Female Desire, dat volgende maand verschijnt. The New York Times drukt deze week een forse voorpublicatie af. Tuiten blijkt van plan zijn pil in 2016 op de Amerikaanse markt te brengen en is al ver in de zware onderzoekstrial voor de vereiste goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA.) Voor kenners: fase twee is afgerond. Die kostte 30 miljoen. Ook voor de volgende fase is nu geld genoeg binnen. „Zo’n stuk in The New York Times alleen al is 50 miljoen waard”, zei Tuiten. Informele privé-investeerders steken volgens hem maar wat graag een paar ton tot miljoenen in zijn bedrijfje. Een lustpil voor vrouwen is de heilige graal, dat weet iedereen met verstand van beleggen.

De voormalig universitair docent psychonomie aan de Universiteit van Utrecht stak een kauwgompje in zijn mond. Toen vertelde hij hoe grote farmaceutische bedrijven, zelf al jaren tevergeefs op zoek, hem nu „proberen uit te roken”. Hij beschreef wildwesttaferelen met andere belangstellenden. Ik mocht daarover niets opschrijven – voor vrouw en kinderen.

Tja, wat vond zijn vrouw eigenlijk van zijn lustpil?

„Zij is zelf bij het onderzoek betrokken. Ze was één van de eersten die hem slikten – en gráág.”

Adriaan Tuiten liet me alles zien. De scans van „limbische gebieden” in de hersenen. Een door de FDA goedgekeurde staafdiagram getiteld ‘Satisfactory Sexual Events’, over het bewezen effect van „een piekje testosteron” en een stofje „dat ook in Viagra zit”.

Dit piekje testosteron, en hoe precies het vertraagd moet worden afgegeven, dat is een oude uitvinding van hem, zei Tuiten bescheiden. Zelf gepubliceerd in The Archives of General Psychiatry, later door een ander gerepliceerd in Nature. „In Nature bleek dat vrouwen door mijn piekje testosteron ook bij onderhandelingen langer doorzetten.”

„Misschien wil ik wel liever zo’n onderhándelpil”, sloeg ik ook maar eens een feministische toon aan.

„Nou”, zei Tuiten, „seks is óók onderhandelen”.

Margriet Oostveen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Arjen van Veelen.

    • Margriet Oostveen