Lagarde gehoord als getuige in fraudezaak tegen Franse zakenman

Foto Reuters / Jonathan Ernst

IMF-chef Christine Lagarde is vanavond gehoord als getuige in een rechtszaak tegen zakenman Bernard Tapie die wordt verdacht van misbruik van overheidsgeld. Ze benadrukte na haar verhoor dat ze geen verdachte is in de zaak, zo schrijft persbureau AP vanavond.

Justitie in Frankrijk onderzoekt een betaling van 285 miljoen euro overheidsgeld aan Tapie na een arbitrageprocedure, in de tijd dat Lagarde minister van Financiën was. In maart vond al een huiszoeking plaats bij Lagarde in het kader van het onderzoek in de zaak. Vandaag verklaarde ze dat ze niets verkeerd heeft gedaan en dat ze er zelf niet beter is geworden van de betaling.

‘Lagarde maakte mogelijk misbruik van positie als minister’

Tijdens de huiszoeking werd onderzocht of Lagarde misbruik heeft gemaakt van haar toenmalige positie als minister van Financiën. De betaling werd gedaan nadat Lagarde werd aangesteld om een jarenlang lopende zaak tussen Tapie, bevriend met de toenmalige president Sarkozy, en de voormalige staatsbank Crédit Lyonnais op te lossen.

Het betrof de verkoop van sportmerk Adidas door Tapie aan de bank in de jaren negentig. De rechters die Lagarde op de zaak zette besloten een schikking te treffen en betaalden Tapie 285 miljoen euro. Nog voordat Lagarde hoofd van het Internationaal Monetair Fonds werd, was deze schikking al omstreden. Critici noemen de vergoeding veel te royaal, aangezien het een privékwestie betreft.

De advocaat van Lagarde verklaarde eerder dat de IMF-baas niets te verbergen heeft, en dat de huiszoeking haar onschuld zou bewijzen. Justitie beschouwt haar nu als getuige, maar kan haar in een later stadium van de zaak nog als verdachte aanmerken.

In 2000 werd Tapie veroordeeld tot acht maanden cel voor belastingfraude. In 1992 en 1993 zou hij voor ruim zeven miljoen euro belasting hebben ontdoken.

    • Annemarie Coevert