Kunst in cijfers

12,5 miljoen dollar (9,8 miljoen euro) zou kunsthandelaar Glafira Rosales uit Sandpoints New York hebben verdiend met de verkoop van vervalste schilderijen van onder anderen Jackson Pollock en Willem de Kooning. De vrouw, die is aangehouden op verdenking van belastingfraude, had het geld op een Spaanse bankrekening gezet. Rosales verkocht de werken aan andere handelaren.

245 galeries uit 35 landen doen mee aan de eerste editie van Art Basel Hongkong, de vierdaagse kunstbeurs die gisteren is begonnen. Art Basel had al een dependance in Miami. „Dit maakt van Hongkong dé kunst-hub van Azië”, zegt directeur Magnus Renfrew.

168 miljard dollar (130 miljard euro) is het bedrag dat de Libische leider Gaddafi vermoedelijk gedurende zijn veertigjarige bewind in het buitenland heeft gestald. De Wereld Bank en de Office on Drugs and Crime van de Verenigde Naties proberen zijn bezittingen te traceren en terug te geven aan de Libische overheid. Onder de bezittingen zijn waarschijnlijk ook vele islamitische kunstschatten, heeft de Britse regering afgelopen week bekendgemaakt. Interpol doet onderzoek naar de aankopen van Saif al-Islam, de op een na oudste zoon van Gaddafi. Hij kocht op grote schaal kunstvoorwerpen voor een niet gerealiseerd islamitisch museum in Tripoli.