Kritiek op MI5, die de daders al langer volgde

De verdachten van de aanslag in Woolwich zijn in de afgelopen jaren langzaam geradicaliseerd. Ze waren in het vizier van de veiligheidsdiensten.

De mannen die woensdag de Britse militair Lee Rigby met een hakmes vermoordden, zouden bekend zijn geweest bij de Britse veiligheidsdiensten. Hun namen kwamen bij verschillende onderzoeken naar voren. Maar geen van beiden werd ingeschat als een veiligheidsrisico.

Dat melden Britse media. Beide verdachten liggen nog in ziekenhuizen, nadat ze woensdag door de politie werden neergeschoten.

Premier David Cameron zei gisteren „geen commentaar” te willen geven op een lopende strafzaak, maar gaf aan dat de Intelligence and Security Committee het werk van de veiligheidsdiensten zal nagaan.

Over de 22-jarige Michael Adebowale, de man in de lichte jas, is nog weinig bekend. Zijn flat in Greenwich, de wijk naast Woolwich, werd gisteren door politie doorzocht.

De andere verdachte, de 28-jarige Michael Adeboloja, de man die met bebloede handen te zien is op een video, zou geboren zijn in zuid-Londen. Hij zou zich tien jaar geleden hebben bekeerd tot de islam, wat volgens sommige media de reden is dat zijn ouders naar een dorpje in Lincolnshire verhuisden.

Maar Adeboloja keerde terug naar Londen, en nam deel aan bijeenkomsten van Al-Muhajiroun, een radicale groep die in 2010 werd verboden door de Britse regering. Voorman Anjem Choudary, die nu Islam4UK leidt en als inspiratiebron van Sharia4Holland geldt, zei gisteren in het programma Newsnight van de BBC dat hij Adeboloja kende. De oprichter van Al-Muhajiroun, de Syriër Omar Bakri Mohammed, die het Verenigd Koninkrijk niet meer in mag, zei gisteren vanuit Libanon dat hij Adeboloja heeft bekeerd.

Choudary zei hem sinds 2010 niet meer te hebben gezien. Hij zei ook dat de verklaring die Adeboloja aan een voorbijganger gaf „iets is waar weinig moslims tegen zullen zijn”. „Een man die op straat wordt vermoord, valt in het niets met de honderden en duizenden en miljoenen die door het Britse en Amerikaanse buitenlandse beleid zijn afgeslacht.”

Adebolajo zou ook hebben geprobeerd naar Somalië af te reizen, om zich daar bij de terreurgroep Al-Shabaab aan te sluiten. Maar de politie verhinderde dit, en zijn paspoort werd ingenomen. Hij zou ook zijn gearresteerd wegens deelname aan gewelddadige protesten voor de Old Bailey-rechtbank. De afgelopen maanden zou hij een kraampje in Woolwich hebben gehad, waar hij folders uitdeelde aan andere jonge moslimmannen en hen aanmoedigde naar Syrië te gaan.

Oud-MI6-agent Richard Barrett weerlegde gisteravond op de BBC de kritiek op de veiligheidsdiensten. Hij zei dat het „extreem moeilijk” zou zijn geweest om de moord te voorkomen. „Wanneer zal iemand die radicale ideeën heeft, en die zich aansluit bij een radicale groep, flippen en een gewelddadige extremist worden?”

    • Titia Ketelaar