Kosovaren gearresteerd wegens rol in oorlog

In Kosovo zijn gisteren vijf etnische Albanezen gearresteerd, onder wie een vertrouweling van premier Thaci, op verdenking van oorlogsmisdaden eind jaren negentig. Dit heeft de Europese politiemissie in Kosovo, EULEX, bekendgemaakt.

Het gaat om vijf mensen die lid zijn geweest van het Kosovo Bevrijdingsleger (KLA). Daarnaast loopt er een onderzoek naar de rol van de ambassadeur in Albanië, Sylejman Selimi, voormalig commandant van de door de NAVO getrainde veiligheidstroepen.

Het gearresteerde vijftal was betrokken bij een gevangenkamp in Likovc, in het hart van Kosovo, waar in de oorlog tegen Servië van 1998-1999 burgers zijn gemarteld. Een van hen wordt ervan verdacht een burger te hebben vermoord.

EULEX heeft geen namen bekendgemaakt. Lokale media zeiden dat onder de arrestanten de burgemeester van Skenderaj zit, Sami Lushtaku. Hij was een belangrijke commandant in het KLA, net als premier Thaci, en is al jarenlang een van diens vertrouwelingen. Beiden spelen een prominente rol in de Democratische Partij van Kosovo.

Nadat Kosovo zich in 2008 onafhankelijk verklaarde van Servië behandelt EULEX gevoelige zaken als oorlogsmisdaden. (AP, Reuters)