Kortkolom kunst

Turingprijs (4,5 ton) voor expo Boijmans

Amsterdam. Museum Boijmans Van Beuningen heeft de Turing Toekenning gewonnen, een tweejaarlijkse prijs van 450.000 euro voor het beste tentoonstellingsplan van een museum. Boijmans krijgt het geld voor Brancusi, Rosso en Man Ray. Sculptuur en fotografie een expositie die volgend jaar te zien zal zijn. Onder de genomineerden waren een tentoonstelling met werk van William Turner in Zwolle en Enschde en een over Edvard Munch en Vincent van Gogh in het Van Gogh Museum. De jury vindt het plan van Boijmans „interessant en origineel”. Bovendien is werk van Constantin Brancusi en Medardo Rosso maar zelden in Nederland te zien en is de jury onder de indruk van de „al veilig gestelde bruiklenen”. Eerder ging de prijs naar een tentoonstelling met werk van Alexander Calder, in het Haags gemeentemuseum, en naar een tentoonstelling met werk van Mike Kelley, in het Stedelijk Museum in Amsterdam. (NRC)

Actrice Leonoor Pauw (57) overleden

Amsterdam. Actrice Leonoor Pauw is dinsdag overleden. Ze was 57 en al geruime tijd ziek. Toch werkte ze tot voor kort mee aan de opnamen voor de film Brozer van regisseur Mijke de Jong, het vervolg op Broos (1997) waarin Pauw een van de hoofdrollen speelde. Juist omdat ze aan kanker leed werd besloten tot een vervolg. Aan de montage wordt nu gewerkt. Pauw kwam van de Arnhemse toneelschool en was medeoprichter van toneelgroep De Zaak. Ze trouwde met haar collega George van Houts. Later speelde ze bij het RO Theater en in diverse films en tv-series.(NRC)