Kortkolom economie

Staalconcern Tata Steel boekt verlies

Amsterdam. Het Indiase staalconcern Tata Steel is in het eerste kwartaal zwaar in de verliezen terechtgekomen door eenmalige afschrijvingskosten en een zwakke vraag uit Europa. Tata Steel, eigenaar van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, boekte een verlies van 65,3 miljard roepie (900 miljoen euro). In dezelfde periode een jaar eerder behaalde het concern nog een winst van 60 miljoen euro. Het bedrijf maakte eerder deze maand al bekend dat het 1,2 miljard euro moest afschrijven op de Europese activiteiten. Dat was het gevolg van de slechte economische omstandigheden in Europa. (NRC)

Duitse consument stimuleert economie

Amsterdam. De Duitse consument is de belangrijkste reden dat de grootste economie van Europa in het eerste kwartaal niet in een recessie is beland. Het Duitse statistiekbureau Destatis bevestigde vrijdag dat de economie met 0,1 procent is gegroeid in de eerste drie maanden van het jaar. De consumentenuitgaven stegen in het eerste kwartaal met 0,8 procent op kwartaalbasis. Ook het vertrouwen van Duitse consumenten blijft stijgen. De investeringen van bedrijven daalden juist met 0,6 procent, in de bouw was dat maar liefst 2,1 procent. (Novum)

Ook varkensvlees wordt duurzamer

Amsterdam. Nederlandse supermarkten verkopen vanaf 2015 alleen nog maar vers varkensvlees met een ster van het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming. Dat heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gisteren bekendgemaakt.

De dieren krijgen meer ruimte: varkens 25 procent en biggen tot 50 procent. Ook moet het antibioticagebruik in 2015 70 procent lager zijn dan in 2009. In februari maakte het CBL bekend dat supermarkten per 2015 overstappen op een kippenras dat trager groeit dan de plofkip. (Novum)

Vleeswerker Willy Selten aangehouden

Amsterdam. Vleeswerker Willy Selten, die verdacht wordt van oplichting en valsheid in geschrifte omdat hij paardenvlees als rundvlees zou hebben verkocht, is gisteren aangehouden. Dat heeft het Openbaar Ministerie gemeld. Selten ontkende een dag eerder in Nieuwsuur nog krachtig dat hij iets verkeerd heeft gedaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) riep begin april vijftig miljoen kilo vlees terug dat bij Selten vandaan kwam. Het rundvlees zou mogelijk zijn vermengd met paardenvlees. (NRC)

Minder Nederlanders weg tijdens de zomer

Amsterdam. Minder Nederlanders hebben komende zomervakantie plannen om eropuit te trekken in binnen- of buitenland. Het aantal Nederlanders met vakantieplannen is gedaald met drie procent tot 10,5 miljoen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het gezamenlijke onderzoeksbureau van het Nederlands Bureau voor Toerisme en TNS-NIPO. Vooral het aantal vakantiegangers dat van plan is binnen Nederland te blijven lijkt af te nemen, met zeven procent tot tweeënhalf miljoen. (Novum)