Kortkolom buitenland

‘Regering Syrië wil praten over toekomst’

moskou. De Syrische regering heeft zich bereid verklaard om deel te nemen aan een internationale conferentie in Genève over de toekomst van het land die Rusland en de Verenigde Staten voorbereiden. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag meegedeeld. Rusland is president Assads bondgenoot in zijn oorlog tegen rebellen. Volgens een woordvoerder is het nog niet mogelijk een datum voor de conferentie vast te stellen, omdat niet duidelijk is wie namens de oppositie zal spreken. De belangrijkste Syrische oppositieorganisatie is in Istanbul bijeen om haar eenheid te herstellen en zich te beraden op de conferentie. Ze verzet zich op dit moment tegen deelneming van regeringsvertegenwoordigers. (AP)

Rechter verbiedt gay parade in Kiev

AMSTERDAM. Een gay parade in Kiev, die morgen zou worden gehouden, is door de bestuursrechter in de Oekraïense hoofdstad verboden. Het gemeentebestuur had de rechtbank daarom gevraagd omdat morgen ook de jaarlijkse ‘Dag van de Stad’ wordt gevierd. Volgens de rechter kan er op die dag inderdaad alleen ruimte zijn voor officiële feestelijkheden, zoals het gemeentebestuur had betoogd. (NRC)

Paus vermaant bisschoppen Italië

Amsterdam. In een kritische preek vol vermanende woorden heeft paus Franciscus gisteren de verzamelde Italiaanse bisschoppen gewaarschuwd dat ze moeten voorkomen luie functionarissen te worden die zich vooral „zorgen maken over zichzelf, over organisaties en structuren”. Wees een voorbeeld van de liefde van God, zei de paus, toon uw verbondenheid met de gemeenschap van gelovigen, luister naar mensen die lijden. Het was voor het eerst dat de paus, in maart door het conclaaf gekozen, een voltallig episcopaat toesprak. (NRC)

Econoom Orecharski formeert in Bulgarije

SOFIA. De partijloze econoom Plamen Orecharski, voorgedragen door de socialistische partij, is door de Bulgaarse president aangewezen als formateur. Eerder had oud-premier Borisov, die met zijn conservatieve partij de grootste werd bij de verkiezingen van 12 mei, zijn poging een kabinet te vormen opgegeven omdat niemand met hem wil samenwerken. Orecharski was minister van Financiën van 2005-2009. Zijn prioriteiten zijn armoedebestrijding en aanpak van de sterk stijgende energieprijzen. (AFP)

Centrum-rechts na 20 jaar uit bestuur Praag

Amsterdam. Aan twee decennia onafgebroken centrum-rechts bestuur in Praag is gisteren een einde gekomen. De gemeenteraad heeft burgemeester Svoboda en twee wethouders uit onvrede over hun onroerendgoed- en openbaarvervoerbeleid tot aftreden gedwongen. Alle drie waren lid van de conservatieve partij van ex-president Klaus en premier Necas. De centrumpartij TOP 09 van minister Schwarzenberg van Buitenlandse Zaken, die in de Tsjechische hoofdstad een sterke positie heeft, gaat nu een coalitie vormen met links. (NRC)