Kortkolom binnenland

‘Hakkelaar’ vrijuit voor witwassen

Rotterdam. De zoektocht naar het vermogen van de veroordeelde drugshandelaar Johan V., alias de Hakkelaar, is zonder resultaat gebleven. Het Openbaar Ministerie ziet af van een strafvervolging wegens witwassen. V. is in 1998 veroordeeld tot 5,5 jaar cel en een miljoen euro boete voor grootschalige drugshandel. De Belastingdienst heeft een inschatting gemaakt van de hasjtransporten van V. en hem een naheffing van ruim 123 miljoen euro opgelegd. Vanaf maart 2000 is V. een jaar gegijzeld geweest, omdat hij weigerde inzage te geven in zijn inkomsten en vermogen. Bovendien betaalde hij zijn belastingschuld niet. De strafzaak over witwassen is geseponeerd wegens onvoldoende bewijs. V. moet wel nog zijn belastingschuld en boete betalen. (NRC)

Aanvragen asiel in 2012 verder gedaald

Amsterdam. In 2012 is het aantal eerste asielaanvragen gedaald van 11.600 in 2011 naar 9.800 in 2012. Het aantal tweede of opvolgende asielaanvragen steeg van 3.050 in 2011 naar 3.800, een voortzetting van de stijgende lijn van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit de jaarresultaten 2012 van de immigratie- en naturalisatiedienst (IND). Het vaakst vroegen mensen uit Irak, Afghanistan en Somalië asiel aan. Het aantal verzoeken om naturalisatie tot het Nederlanderschap is in 2012 gestegen van 26.300 naar 28.900. Het aantal klachten ten opzichte van 2011 steeg van 4.440 naar 4.750. De meeste klachten hebben betrekking op de behandelduur van een aanvraag. (NRC)

Sportschool in brand, eigenaar beschoten

Groningen. Een 39-jarige eigenaar van een sportschool in Groningen is vannacht neergeschoten. De brandweer haalde de man rond half een ’s nachts van het dak van de sportschool, terwijl binnen fitnesstoestellen in brand stonden. De man is met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert buiten levensgevaar. De politie onderzoekt het schietincident en de brand. Ze houdt er rekening mee dat de eigenaar is overvallen. (NRC)

Geen schuld aan overlijden arrestant

Nijmegen. De agenten die vorig jaar betrokken waren bij een gewelddadige aanhouding van een Nijmegenaar zijn niet schuldig aan zijn dood. Dat concludeerde het Openbaar Ministerie uit onderzoek van de Rijksrecherche. De 39-jarige Nijmegenaar werd in mei vorig jaar aangehouden na een melding van huiselijk geweld. Hij werd onwel in de cel en overleed drie dagen later in het ziekenhuis. (Novum)

CIDI: stagnatie in gemeld antisemitisme

Amsterdam. Het aantal antisemitische incidenten was vorig jaar met 114 meldingen nagenoeg even groot als in 2011. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) meldde gisteren dat de dalende trend daarmee stagneert. Toch vindt het CIDI de ontwikkelingen in 2012 verontrustend, vanwege toegenomen haatmails en het gestegen aantal incidenten bij sportwedstrijden, van vijf naar dertien gevallen. (Novum)