kort

Uranium

Nederland wil af van aandelen Urenco

Amsterdam. - De Nederlandse regering wil af van het belang van 33 procent in uraniumverrijkingsbedrijf Urenco. Met dat voornemen heeft de ministerraad ingestemd, schreef minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrijf heeft vier fabrieken in Europa, waarvan de grootste in Almelo staat. De verkoop van Urenco ligt gevoelig, omdat de brandstof die het bedrijf produceert ook kan worden ingezet om kernwapens te maken. De Nederlandse en Britse overheid bezitten beide 33 procent van het consortium. Schattingen van de waarde van Urenco lopen op tot 10 miljard euro. Nederland wil van de aandelen af omdat Groot-Brittannië heeft laten weten dat „niet langer de noodzaak wordt gevoeld aandeelhouder te zijn”, schrijft Dijsselbloem. De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om de staatsschuld te verminderen. NRC

Vleesfraude

Handelaar Willy Selten aangehouden

Amsterdam. - Vleeswerker Willy Selten is gisteren aangehouden. Dat meldde het OM. Selten wordt verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte ,omdat hij paardenvlees als rundvlees zou hebben verkocht. Afgelopen dinsdag werd ook de plaatsvervangend directeur van het inmiddels failliete bedrijf aangehouden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit riep begin april vijftig miljoen kilo vlees en vleesproducten dat bij Selten vandaan kwam terug, omdat het mogelijk vermengd zou zijn met paardenvlees. NRC

Wielrennen

Nibali wint klimtijdrit in Ronde van Italië

Amsterdam. - Vincenzo Nibali van Astana heeft zijn leidende positie in de Giro d’Italia verder uitgebouwd. De Italiaan won gisteren de klimtijdrit van Mori naar Poisa en pakte 2.36 minuten op nummer twee Cadel Evans, die voor BMC rijdt. Evans heeft in het klassement nu een achterstand van 4.02 minuten op Nibali. Robert Gesink staat twaalfde op ruim tien minuten. NRC