kort

UTRECHT - Regen in mei. Ilvy Njiokiktjien

Ruben en Julian

Auto vader mogelijk bij vindplaats gefilmd

Amsterdam. - De politie analyseert nieuwe beelden van de omgeving van de vindplaats van de broertjes Ruben en Julian. Op de beelden is een voertuig te zien, dat in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei twee keer stopt bij de afwateringsbuis in Cothen waar de broertjes gevonden zijn, meldde de politie gisteren. De politie vermoedt dat het om de auto van de vader van Ruben en Julian gaat. Op de beelden is geen persoon te zien. Volgens de politie passen de tijdstippen in de tijdlijn van de route die de vader heeft afgelegd. De camerabeelden zijn van een particulier uit de omgeving van de vindplaats. De politie doet nog sporenonderzoek rond de afwateringsbuis. NRC

18.000

banen verdwijnen er mogelijk bij het Rijk

Den Haag. - Bij het Rijk verdwijnen de komende vier jaar mogelijk 18.000 banen. Tot 2018 moet dit, met andere maatregelen, 4,2 miljard euro aan bezuinigingen opleveren. Dit schrijft minister Blok (Rijksdienst, VVD) in zijn Hervormingsagenda die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Hoe de bezuinigingen precies worden uitgevoerd, is nog niet duidelijk. Blok gaat ervan uit dat het aantal ambtenaren met 8 tot 12 procent zal afnemen. Op 150.000 banen gaat het dan in elk geval om 12.000. Naast het terugbrengen van arbeidsplaatsen moeten ministeries slimmer gebruik gaan maken van automatisering. In 2017 wil de overheid „volledig digitaal werken”. Ook moet het rendement van overheidsgebouwen omhoog en komt er binnen het Rijk een gezamenlijk personeels- en inkoopbeleid. NRC

Brrrrrr

Bijna was 23 mei 2013 de koudste ooit

Amsterdam. - 23 mei 2013 is net niet de koudste 23 mei ooit geworden. Om 18.20 uur gisteravond werd in De Bilt een temperatuur van 10,5 graden gemeten, waardoor het kouderecord uit 1975 maar net standhield. Dat jaar werd het op 23 mei niet warmer dan 10,4 graden. Gemiddeld ligt de temperatuur eind mei op 18 graden. Op sommige plaatsen viel gisteren hagel. Novum