kort

Museum //

Nieuwe huisvesting musea Den Bosch

Als je vroeger het Noordbrabants Museum binnenkwam, kon je twee kanten op. Aan weerszijden van het trappenhuis was er van alles te zien, maar uiteindelijk liep de route aan beide kanten dood en moest je terug. Na een verbouwing van drie jaar is dat nu anders. Het museum gaat verder waar het eerst ophield. Veel verder. De bezoeker komt in nieuwe tentoonstellingszalen terecht en vervolgens zelfs in een heel nieuw museum.

De cirkel is rond. Wie een combiticket koopt, wordt letterlijk om de tuin geleid en krijgt onderweg veel verschillende ruimtes, kunstwerken en historische objecten te zien.

Architectenbureau Bieman Henket renoveerde alle bestaande onderdelen van het museum met respect voor de oorspronkelijke architectuur. Het achttiende-eeuwse stadspaleis aan de Verwersstraat, dat in 1987 tot museum werd verbouwd, ziet er weer achttiende-eeuws uit. De zalen zijn weer echte salons, met klassieke ornamenten, kroonluchters, sierlijke schouwen en lange gordijnen. De grote Brabantzaal is het enige onderdeel dat niet op tijd af kwam. De enorme zaal is, op dit moment, in de woorden van museumdirecteur Charles de Mooij „indrukwekkend in al zijn leegheid”.

Ook het Stedelijk Museum heeft een openingstentoonstelling, op de eerste verdieping van het nieuwe gebouw. Daar moeten jaarlijks acht exposities komen, in het verlengde van de collectie sieraden en keramiek op de tweede verdieping, maar uitwaaierend naar de beeldende kunst of zelfs nog verder.

De eerste expositie is samengesteld door sieradenmaker Ted Noten. Hij heeft er, zegt hij, een „zelfportret in werken van anderen” van gemaakt. FRAMED is een Zomergasten-aflevering in tentoonstellingsvorm, met film- en geluidsfragmenten, schilderijen, foto’s en objecten die Noten inspirerend vindt. Het nieuwe Stedelijk opent met een presentatie die absoluut niet zou hebben misstaan bij zijn Amsterdamse naamgenoot.

Voor informatie over het Noordbrabants Museum zie: nrch.nl/wpn

En voor het Stedelijk Museum zie: nrch.nl/wpp

    • Gijsbert van der Wal