Kinderopvangconcern Estro schrapt 400 arbeidsplaatsen

Estro Groep, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, schrapt 400 banen. Dat is ruim 12 procent van het totale aantal voltijdbanen. De organisatie vangt 40.000 kinderen op en telt 5.800 medewerkers op een kleine 600 vestigingen. Doordat veel medewerkers in deeltijd werken zal de sanering veel meer dan 400 mensen treffen.

De organisatie, voorheen Catalpa, zegt last te hebben van de sterke vraaguitval in de kinderopvang. Ouders doen minder beroep op commerciële kinderopvangorganisaties als gevolg van bezuinigingen op fiscale vergoedingen door de overheid, teruglopende koopkracht en oplopende werkloosheid. Estro verwacht dat de vraag naar opvang tussen begin 2012 en eind 2013 met 30 procent zal afnemen. Een woordvoerder spreekt van „een enorme terugloop”.

Estro is eind vorig jaar in andere handen gekomen doordat het bedrijf onder zijn schuldenlast dreigde te bezwijken. Die was het gevolg van de overname in 2010. Toen werd de kinderopvangorganisatie voor bijna een half miljard euro overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Providence. Vrijwel alle schuld kwam als gevolg van de gebruikte overnameconstructie bij het toenmalige Catalpa terecht. Dat vertaalde zich sindsdien in verliezen en hoge financieringslasten.

Providence is eind vorig jaar met verlies uitgestapt. De nieuwe eigenaren zijn onder meer de Amerikaanse investeerders KKR en Bayside. Die hebben controle verworven door de opkoop van verhandelbare schuld in Londen. Daarnaast is een aantal andere onbekende banken en investeerders eigenaar van Estro geworden.

De schulden bij Estro zouden bij deze operatie ingrijpend zijn verlaagd. De directie is onlangs vervangen. De sanering die nu wordt aangekondigd is volgens de organisatie niet het gevolg van te veel kredieten die zijn afgesloten. De „financiële herstructurering” heeft volgens de nieuwe leiding juist stabiliteit gebracht die samen met de huidige reorganisatie „een gezonde basis” legt om „kwalitatief hoogstaande kinderopvang voor ouders [...] te garanderen”.

Net als bij de vorige eigenaar werkt de opvangorganisatie met ‘ingroeischulden’ waarbij de rente niet betaald wordt maar bij de lening wordt opgeteld. Die kosten zijn wel aftrekbaar voor de winstbelasting.

De dalende vraag naar kinderopvang kon Estro tot nu toe opvangen door tijdelijke contracten niet te verlengen of doordat personeel vrijwillig minder uren ging werken.