Keisnijder zonder signatuur

Keisnijder van Molenaar
Keisnijder van Molenaar

Wat Ongesigneerd schilderij met een zogeheten keisnijder, toegeschreven aan Jan Miense Molenaer (1609-1668), olieverf op paneel, 44,7×34,4 cm.

Waar Veiling met oude meesters op 27 mei bij AAG in Amsterdam, online catalogus: www.aag.com

Richtprijs € 3.000-5.000

Bijzonderheid Keisnijders waren ‘artsen’ in de categorie piskijkers, belezers en duiveluitdrijvers. Ze genazen geesteszieken door de kei uit hun hoofd te verwijderen. Uit de catalogus van AAG: „Dit soort voorstellingen, waarbij de figuren theatrale kostuums dragen, waren voor de gewone toeschouwer erg vermakelijk, maar voor welgeleerde doktoren een heus pièce-de-conversation.”

Goede koop? Jan Six, handelaar gespecialiseerd in Nederlandse oude meesters: „Een heftig genretafereel dat een sterke maag vereist. Zie je dat de man die zonder verdoving van de kei in zijn hoofd wordt verlost, is vastgebonden? Zijn vrouw en dochter wonen de operatie bij. Het is niet gesigneerd. Dat geeft op zich niet; op de Mona Lisa staat ook geen handtekening. Maar het veilinghuis had wel even Dennis Weller mogen raadplegen, de Amerikaanse Molenaer-expert. Het paneel is een tikje sleets in de donkere partijen. Het kost een paar duizend euro om het in goede conditie te krijgen. Maar voor de richtprijzen heb je er een goede koop aan.”