Iets warmer

Het dieptepunt van deze lente hebben we gelukkig gehad. De komende dagen gaat de temperatuur namelijk omhoog al gaat het moeizaam. Het wisselvallige weer met buien en periode met regen houdt echter nog wel enige tijd aan.

Er zijn al vijf maanden achter elkaar maandelijks lagere temperaturen gemeten dan het jaarlijks gemiddelde. Het is dus ook niet gek dat er op uitgebreide schaal geklaagd wordt over het aanhoudende koude voorjaarsweer.

Het is in deze periode van mei ook erg bewolkt. We hebben tot nu toe nog maar de helft van het normale aantal zonuren gehaald. Terwijl de vroegst in het jaar gemeten hittegolf in Nederland in dezelfde periode viel, van 21 tot 25 mei in 1922.

Ook vorig jaar was het rond deze tijd volop zomer. Het weekeinde begint zaterdag helemaal niet onaardig met in de ochtend nog flink wat ruimte voor de zon. Het is dan nog grotendeels droog, maar in de loop van de middag gaat het vanuit het noordoosten regenen. In de zuidelijke provincies blijft het tot de avond op een enkele bui na droog en wordt het nog een graad of 15. Dit is uiteraard nog veel te fris voor de tijd van het jaar want normaal gesproken is het zo’n 19 graden.

Zondag verloopt overal een stuk natter waardoor de temperatuur weer een aantal graden omlaag gaat. Volgende week zijn er zonnige perioden maar vallen ook nog steeds enkele buien. De temperatuur klimt dan wel verder uit het dal.