In beeld

Het regent. Maar geen zonnestralen

Het is lente, maar we merken er weinig van. Kouderecord na kouderecord wordt gebroken deze maand. Afgelopen nacht vroor het zelfs op veel plekken in Nederland, en het regent de laatste dagen ook weer gestaag. Alhoewel, klimatologen spreken niet van regen, maar van buien. Bij regen is de lucht egaal grijs, het water komt langere tijd met een constante intensiteit naar beneden. Bij een bui hoost het vaak harder, maar het is ook snel voorbij. De buien lijken op regen omdat het clusterbuien zijn; aan elkaar geklonterde buien die elkaar zonder onderbreking opvolgen. Bij weinig wind, zoals gisteren, blijven die buien ook nog eens lang hangen. Voor een leek is een bui moeilijk te herkennen, maar een weerman ziet de 'cumulonimbus' aan de hand van de ‘virga’, de neerslagdraden die als een grauwsluier onder de wolk hangen. Maar of het nu regen is of buien, feit is: het blijft nat.
Utrecht.
NRC / Ilvy Njiokiktjien
Utrecht.
NRC / Ilvy Njiokiktjien
Grijze luchten boven de Deloitte Ladies Open.
Foto ANP / Bas Czerwinski
Utrecht.
ANP / Marcel Antonisse
Utrecht.
ANP / Marcel Antonisse
Rijksmuseum, Amsterdam.
NRC / Olivier Middendorp
Vondelpark, Amsterdam.
NRC / Olivier Middendorp
Utrecht.
NRC / Ilvy Njiokiktjien
Wijk bij Duurstede.
NRC / Ilvy Njiokiktjien
Weteringcircuit in Amsterdam.
NRC / Olivier Middendorp
Utrecht.
NRC / Ilvy Njiokiktjien
Utrecht.
NRC / Ilvy Njiokiktjien
Waterfietsen met een regenscherm in Utrecht.
NRC / Ilvy Njiokiktjien
Albert Cuyp, Amsterdam.
NRC / Olivier Middendorp
Utrecht.
NRC / Ilvy Njiokiktjien