Het grootste Lego-model ooit staat momenteel op Times Square

Lego's grootste model ooit: het X-Wing Starfighter-gevechtsvliegtuig uit Star Wars.
Lego's grootste model ooit: het X-Wing Starfighter-gevechtsvliegtuig uit Star Wars. Foto AFP/ Emmanuel Dunand

Hij was er al in klein formaat, het bekende X-wing Starfighter-gevechtsvliegtuig uit Star Wars. Maar nu is hij er ook op schaal. Juist, Lego heeft de iconische Starfighter 1 op 1 nagebouwd. Ter schaamteloze promotie van een nieuwe cartoonserie, maar toch: het is het grootste model dat de Deense blokjesfetisjisten ooit hebben gemaakt. En het grote publiek kan het bewonderen, op Times Square in New York nog wel.

Website Gizmodo heeft de indrukwekkende gegevens van het bouwwerk:

  • Het model bestaat uit 5.335.200 Legosteentjes (ter vergelijking: het model in de winkels heeft er 560)
  • Het model weegt 20.856 kilo
  • Het is 3.35 meter hoog
  • Het is 13.1 meter lang
  • De spanwijdte is 13.44 meter
  • 32 mensen hebben het gebouwd en daar deden ze 17.336 uur over, wat neerkomt op ongeveer vier maanden

Beelden van het model op Times Square

Op deze indrukwekkende specificaties na is de rest van het model precies gelijk aan het kleine formaat waarmee kinderen thuis kunnen spelen. Behalve dat dit model lichtgevende motoren heeft en geluiden maakt die lijken op de filmversie van de Starfighter. De mensen in New York hebben 48 uur om van het bouwwerk te genieten. Daarna zal de Starfighter worden overgeplaatst naar Californië, waar het een plekje krijgt in Legoland.

Toeschouwers op Times Square waar de X-Wing Starfighter staat opgesteld.

Toeschouwers op Times Square waar de X-Wing Starfighter staat opgesteld. Foto Reuters/ Shannon Stapleton

Vanuit Tsjechië naar de VS

Gizmodo heeft op zijn site een reeks “exclusieve foto’s” vanuit een hangar vlak bij New York City, waar het enorme ding voor de tentoonstelling op Times Square werd opgeslagen. Het model werd trouwens vanuit een Lego-fabriek in Tsjechië per boot verscheept naar de Verenigde Staten, waar het in drie delen werd opgeslagen in de hangar. Persbureau AFP sprak met ‘chef bouw’ van het project, Erik Varszegi:

“Ik heb al best grote dingen gebouwd voor Lego, maar dit is echt het grootste tot nu toe.”

Allemaal leuk en aardig, Varszegi, nu alleen de Death Star nog.

    • Frank Huiskamp