Grootste kinderopvangbedrijf schrapt weer honderden banen

Door de verminderde overheidssubsidies hebben veel kinderopvangbedrijven het moeilijk. Foto ANP / Koen Suyk

Het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, Estro, gaat opnieuw banen schrappen. Ruim 400 pedagogische medewerkers en 70 ondersteunende fte´s zullen verdwijnen op een totaal van 3300 voltijdsbanen. Dat maakt interim-manager van Estro Rob Schuyt vandaag bekend in het Financieele Dagblad.

De operatie komt boven op een eerdere ingreep van het bedrijf, dat zeshonderd locaties telt, waarbij 750 vooral flexbanen zijn verdwenen. Voor de vierhonderd pedagogisch medewerkers die moeten omzien naar een andere baan is collectief ontslag aangevraagd. Met de bonden wordt onderhandeld over een sociaal plan, schrijft het FD. Daarnaast moeten ook zeventig banen verdwijnen bij de centrale organisatie in Amersfoort en Hengelo.

Het schrappen van banen is volgens Schuyt noodzakelijk om de ‘ongekende teruggang in de markt te pareren’, zegt Schuyt in de krant.

“We moeten ingrijpen om de continuïteit van de organisatie veilig te stellen. En we denken dat de bodem nog niet is bereikt.”

In het huidige kinderdagverblijfseizoen krimpt de vraag naar opvangplaatsen met dertig procent, als gevolg van het terugdraaien van de overheidssubsidies. Ook de opgelopen werkloosheid zorgt ervoor dat veel kinderen van de crèche worden gehaald. Voor veel ouders is de opvang onbetaalbaar geworden.

De teruglopende vraag heeft de onderneming met flinke schulden opgezadeld en moest daardoor vorig jaar al een behoorlijk verlies incasseren. De schuld werd zo groot dat niet meer kon worden voldaan aan leningscondities van de bank. Om de financieringslasten draaglijk te maken, werd vierhonderd miljoen euro afgeboekt.

    • Anouk Eigenraam