‘Veel rundvlees besmet met ESBL’

Een aanzienlijk deel van het rundvlees dat in de Nederlandse supermarkten en bij de slager ligt, is niet veilig. In 40 procent van het kalfsvlees en 13 procent van de biefstukken zit ESBL, een gevaarlijke stof die bacteriën kunnen aanmaken. De stof zorgt ervoor dat antibiotica niet meer werken. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, schrijft De Telegraaf vandaag.

Foto Stock.xchng

Een aanzienlijk deel van het rundvlees dat in de Nederlandse supermarkten en bij de slager ligt, is niet veilig. In 40 procent van het kalfsvlees en 13 procent van de biefstukken zit ESBL, een potentieel gevaarlijke stof die bacteriën kunnen aanmaken. De stof zorgt ervoor dat antibiotica niet meer werken. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, schrijft De Telegraaf vandaag.

De resultaten van het onderzoek worden later vandaag pas officieel bekendgemaakt. De Consumentenbond heeft monsters genomen van 210 stukken rundvlees uit supermarkten en slagerijen en heeft deze getest op ESBL. De bond noemt de resultaten tegenover de krant ‘zorgwekkend’. Wie in aanraking komt met bacteriën met de stof wordt niet meteen ziek, maar het kan zich wel in het lichaam nestelen en later grote schade veroorzaken. Tot de kwetsbare groepen behoren kinderen tot vijf jaar, zwangere vrouwen, ouderen en zieke mensen met een lage weerstand. Bacteriën met ESBL eisten in 2010 voor het eerst een leven. Vorig jaar maakte de Consumentenbond al bekend dat bijna alle kip in de schappen besmet is met ESBL.

“Uitbannen antibiotica onmogelijk”

ESBL ontstaat door overmatig gebruik van antibiotica in de veeteelt. De veehouderijen nemen al maatregelen om dit terug te dringen, maar de Consumentenbond zegt dat dit nog niet genoeg gebeurt. De bond wil antibiotica volledig uitbannen. Het Productschap Vee, Vlees en Eieren noemt dat tegenover de krant onmogelijk: totale uitbanning van antibiotica zou er niet voor zorgen dat ESBL geheel verdwijnt, daarvoor zou meer onderzoek nodig zijn.