Girorit afgelast, 'doping Di Luca'

De negentiende etappe van de Giro d’Italia, waar Robert Gesink definitief is afgestapt, is vanmorgen afgelast wegens het winterse weer in de Dolomieten. Volgens La Gazzetta dello Sport is oud-winnaar Danilo di Luca betrapt op epo.

De organisatie achtte het vanmorgen onverantwoord de renners bij gevoelstemperaturen van beneden het vriespunt over besneeuwde Alpencols te laten fietsen. Eerder werden de beklimmingen van de Gavia en de Stelvio ingeruild voor andere cols, maar ook die waren vanochtend door de sneeuw onbegaanbaar. Vorig weekend werden andere cols, waaronder de Galibier, wegens het weer geschrapt en etappes ingekort.

Het was vanmorgen nog onduidelijk of de bergetappe zaterdag kan doorgaan. De Giro eindigt zondag met een vlakke etappe naar Brescia.

De Italiaan Di Luca (37) is weer betrapt op doping, meldt mede-organisator La Gazzetta dello Sport vanochtend. De Italiaanse renner zou positief hebben getest op een verrassingscontrole bij hem thuis op 29 april, vijf dagen voor de start van de Giro. Di Luca staat (voorlopig) 26ste, op ruim een half uur van landgenoot Vincenzo Nibali.

Di Luca riskeert een levenslange schorsing. Na de Giro van 2009 werd hij twee jaar geschorst. Hij was toen betrapt op het gebruik van cera, een variant van epo. Ook in 2007 – het jaar dat Di Luca de Giro won – werd hij drie maanden geschorst wegens betrokkenheid bij een schandaal rond dopingarts Carlo Santuccione.

De Nederlander Gesink had kort voordat de etappe werd geannuleerd al besloten vandaag niet op te stappen. De kopman van Blanco is ziek en voelde zich gisteren tijdens de klimtijdrit niet goed. Na zijn 29ste plaats was hij gezakt naar de twaalfde plaats in het klassement op ruim tien minuten van roze truidrager Nibali.

Deze Italiaan won gisteren de ruim twintig kilometer lange klimtijdrit in Trentino en liep verder uit op Cadel Evans. Het verschil tussen de Italiaan en de Australiër is nu ruim vier minuten. De Colombiaan Rigoberto Uran staat derde.

De Spanjaard Samuel Sanchez werd in de tijdrit tweede op bijna een minuut. Stef Clement was met een achtste plaats op anderhalve minuut van Nibali beste Nederlander. Wilco Kelderman, veertiende op bijna twee minuten van Nibali, is na de opgave van Gesink beste Nederlander in het klassement. Hij staat zeventiende.