Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Gesink stapt af in Giro - etappe vandaag afgelast vanwege barre weer

Robert Gesink is afgestapt in de Giro d’Italia. Dat maakte zijn wielerploeg Blanco bekend. Hij voelde zich na de klimtijdrit van gisteren niet goed en heeft in overleg met de medische staf besloten niet meer op te stappen.

Robert Gesink tijdens de Olympische Spelen in Londen.
Robert Gesink tijdens de Olympische Spelen in Londen. Foto ANP/ Robin Utrecht

Robert Gesink is afgestapt in de Giro d’Italia. Dat maakte zijn wielerploeg Blanco bekend. Hij voelde zich na de klimtijdrit van gisteren niet goed en heeft in overleg met de medische staf besloten niet meer op te stappen.

Twitter avatar BlancoCycling Blanco Pro Cycling Blanco Update: @RGUpdate did not feel well during and after the time trial. In consultation with the medical staff he won’t start anymore.”

Gesink stelde gisteren teleur in de klimtijdrit en kwam op grote achterstand van rozetruidrager Vincenzo Nibali binnen. Hij zakte daardoor van de tiende naar de twaalfde plek, op 10.19 van de Italiaan. Door het wegvallen van Gesink is ploeggenoot Wilco Kelderman nu de beste Nederlander in de grote wielerronde. Hij zal door het afstappen van Gesink stijgen naar de zeventiende positie in het klassement, op 17.03 minuten achterstand op Nibali.

De Giro dreigde uit te lopen op een nieuwe teleurstelling voor Gesink, van wie werd verwacht dat hij in de top van het klassement zou meefietsen. Wielerredacteur Thijs Zonneveld schreef eerder deze week in NRC Handelsblad over de moeite die Gesink heeft verwachtingen waar te maken, ook tijdens deze grote ronde:

Hij is pas 26, maar de tijd is voorbij dat hij respijt kreeg vanwege zijn leeftijd. Dat is al enige jaren zo trouwens. Het móet nu, of liever nog: gisteren. En als het niet lukt, dan wordt hij afgemaakt door fans en journalisten. Daar kan Gesink moeilijk mee omgaan. Hij leest alles, tot de wielerfora op internet aan toe, en hij maakt zich druk om ieder onvertogen woord. Hij was laaiend toen ex-Rabobank-ploegleider Adri van Houwelingen publiekelijk kritiek op hem had, en hij stond op zijn achterste benen toen de hoofdredacteur van Voetbal International Johan Derksen, in diens rol als tv-commentator, hem als „slapjanus” bestempelde in het RTL-programma Tour du Jour. Gesink helpt zichzelf er niet mee. Het is verloren energie.

Gesink is niet meer de renner die hij was, schreef Zonneveld:

De Robert Gesink van 2013 is slechts een schim van de Robert Gesink van 2008 – het talent dat in Parijs-Nice zijn vleugels opensloeg op de Mont Ventoux en op Cadel Evans na iedereen uit het wiel reed. Hij lijkt niet meer op de renner die in 2009 een gooi deed naar de eindzege in de Ronde van Spanje, of op de man die in 2010 zesde werd in de Tour de France.

Etappe vandaag afgelast

Gesink nam zijn beslissing al voordat de organisatie eerder vanochtend besloot de etappe van vandaag te schrappen, schrijft persbureau Novum. Het is de eerste afgelasting in de Giro in twaalf jaar. De bergrit is afgelast vanwege de barre winterse omstandigheden. De organisatie vindt het onverantwoord de renners de weg op te sturen. Bovendien ligt de gevoelstemperatuur ver onder nul.

Er ligt op de Passo del Tonale, de eerste beklimming van de dag, al een flinke laag sneeuw. Gisteren had de organisatie al een alternatieve route voorgesteld, waarbij de Gavia en de Stelvio zouden worden vermeden. In plaats daarvan zouden de Passo del Tonale en Passo Castrini worden beklommen. Maar ook deze route is niet haalbaar gebleken.

Update 12.50: De bergetappe van morgen is vanwege het weer aangepast, schrijft Novum. Renners hoeven alleen nog de slotklim Tre Cime di Lavaredo en de Passo Tre Croci te beklimmen. De Passo Castalunga, Passo di San Pellegrino en Passo Giau werden door de organisatie geschrapt. De nieuwe route is nu 210 kilometer lang, zeven kilometer langer dan de originele.

‘Danilo di Luca positief op epo’

De Italiaanse renner Danilo di Luca is positief getest op het gebruik van epo. Dat heeft de organisatie van de Giro bekendgemaakt, schrijft persbureau AP. Di Luca rijdt momenteel in de Giro, maar zou op 29 april bij hem thuis al betrapt zijn. In 2009 werd hij, ook al tijdens de Giro, betrapt op het gebruik van epo-variant cera. Hij werd toen voor vijftien maanden geschorst. Di Luca staat momenteel op een 26e plek in het algemeen klassement, op meer dan een halfuur achterstand van landgenoot Nibali.

De 37-jarige Di Luca leek met de sport te gaan stoppen, totdat hij verrassend genoeg een contract tekende bij de Vini Fantini-ploeg. Kort na het ondertekenen zou hij positief getest worden. Door de eerdere straf loopt Di Luca het risico voor het leven geschorst te worden.

Het is het tweede dopinggeval tijdens de Giro. Eerder werd de Franse renner Sylvain Georges positief bevonden op het gebruik op Heptaminol, een verboden middel.