Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Free Record Shop Nederland vraagt faillissement aan

Filiaal van de Free Record Shop in winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam.
Filiaal van de Free Record Shop in winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Free Record Shop Nederland gaat zijn faillissement aanvragen. Er wordt in overleg met de curator onderzocht of het bedrijf een doorstart kan maken. De winkels zullen voorlopig open blijven. Dat is vanmiddag aan het personeel van de keten bekendgemaakt, meldt persbureau Novum.

De winkels in België zullen gewoon blijven bestaan. Novum meldt dat de directie van Free Record Shop heeft gezegd dat “het kansrijk is dat er winkels in het straatbeeld blijven”. Alle 755 medewerkers, de leveranciers en vakbonden zijn vanmiddag op de hoogte gebracht.

Procures, eigenaar van boekenketens Selexyz en De Slegte heeft een meerderheidsaandeel verworven in de Belgische activiteiten van Free Record Shop, meldt een woordvoerder aan Novum. Daaronder vallen ook de Game Mania-winkels in het land. Via de curator hoopt Procures alsnog ook een belang in de Nederlandse tak te krijgen. Vorige maand maakte Procures bekend dat het interesse had heel het bedrijf over te nemen.

Problemen door “veranderende markt”

Het bedrijf van oprichter Hans Breukhoven kampte al enige tijd met financiële problemen. Die zijn ontstaan door, zoals het bedrijf het zelf noemt, “de veranderende markt en de niet herstellende economie”, zo schrijft de NOS. Doordat het consumentenvertrouwen al enige tijd daalt, voerde Free Record Shop al een reorganisatie door. Deze is nog in volle gang. Het gevolg was dat tientallen winkels gesloten werden, onder andere die op de NS-stations.

Al jaren problemen

Free Record Shop is ontstaan uit een platenzaak van Breukhoven, die hij in 1971 oprichtte in Schiedam. De zaak groeide uit tot een grote keten met 350 winkels in de Benelux en Scandinavië met een jaaromzet van ruim 500 miljoen euro. Mede door mislukte avonturen in Scandinavië, schrijft de NOS, gaat het sinds een jaar of zes slecht. Breukhoven trad in november vorig jaar terug uit het dagelijks bestuur van Free Record Shop. Hij ontkende toen tegenover het Radio 1-journaal dat de zaak een zinkend schip was.