Europa wil Hezbollah straffen

Frankrijk en Duitsland willen Hezbollah nu op de EU-terreurlijst zetten. De rol van Hezbollah in Syrië verandert de stemming in Europa.

De bevestiging door Hezbollahleider Nasrallah eerder deze maand dat zijn strijders meevechten in Syrië krijgt een diplomatiek staartje: de kans neemt toe dat de Europese Unie de Libanese shi’itische organisatie op haar lijst van terroristische organisaties plaatst.

Deze week zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius dat zijn land de militaire vleugel van Hezbollah op de EU-lijst wil zetten, vanwege de hulp van de groepering aan de Syrische president Assad.

Frankrijk verzette zich tot dusver tegen deze maatregel, die al jaren door Israël en de Verenigde Staten wordt bepleit. Een plek op de terreurlijst maakt de weg vrij voor sancties tegen Hezbollah als bevriezing van tegoeden en visumrestricties.

Frankrijk, een voormalige kolonisator van Libanon, blijft vrezen dat isolatie en mogelijke radicalisering van Hezbollah het politieke evenwicht in het kwetsbare land in gevaar zullen brengen. Sinds 2008 maakt Hezbollah deel uit van de Libanese coalitieregering. Frankrijk wil daarom de politieke tak van de beweging geen sancties opleggen.

Ook Duitsland, dat eveneens sceptisch was over sancties tegen Hezbollah, wijzigde deze week zijn koers. Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle verwees niet naar Syrië, maar naar vermeende terreuractiviteiten van Hezbollah in Europa.

Volgens Bulgarije zijn er doorslaggevende aanwijzingen dat Hezbollah verantwoordelijk was voor een aanslag op een bus met Israëlische toeristen in de badplaats Burgas vorig jaar. Een Cypriotische rechter veroordeelde een Hezbollah-lid in maart voor het verkennen van routes die Israëliërs namen, mogelijk in verband met de planning van terreur.

Nederland beschouwt Hezbollah al sinds 2004 als terroristische organisatie en maakt geen onderscheid tussen de militaire en de politiek tak.

Hezbollah geniet krachtige steun onder de shi’itische minderheid in Libanon, die ongeveer een derde van de vier miljoen Libanezen omvat. Zijn door Iran en Syrië zwaar bewapende militaire vleugel verzekert Hezbollah zijn dominante positie in Libanon. In het huidige demissionaire kabinet heeft de organisatie doorslaggevende invloed. Volgens Israël is het moeilijk een onderscheid te maken tussen de militaire en de politieke tak van de groepering, in 1982 door Iran opgericht om de gemarginaliseerde shi’ieten te verenigen tijdens de Israëlische bezetting.

EU-diplomaten suggereren dat alleen individuele Hezbollah-leden die betrokken zijn bij terreur of bij steun aan Assad op de lijst kunnen komen. Bij onvoldoende strafrechtelijk bewijs tegen Hezbollah, kan de organisatie de plek op de terreurlijst aanvechten. Een Iraanse oppositiegroep deed dat al eens bij het EU-Hof van Justitie in Luxemburg, met succes. (AFP, Reuters)