Eagles terug, met of zonder gras

Na zeventien jaar keert GA Eagles vrijwel zeker terug in de eredivisie. Low budget, dat kan niet anders, maar wel met een team van echte kerels.

Er ligt een prachtige grasmat in de Adelaarshorst, het knusse stadion van Go Ahead Eagles. De beste van de eerste divisie, blijkt uit een verkiezing onder spelers. Als de Deventer club komend seizoen in de eredivisie speelt, kunnen die mooi gerangschikte sprieten zomaar zijn vervangen door kunstgras. Promotie kent een prijs.

Als Eagles in de laatste ronde van de nacompetitie van FC Volendam wint – een reële optie na de 3-0 zege, gisteren in de eerste wedstrijd – moet het veld bij alle weersomstandigheden bespeelbaar zijn. Zo gaat dat in de eredivisie. Een kwestie van strengere licentie-eisen. Veldverwarming of kunstgras, dat wordt de keus.

Voorzitter Edwin Mulder heeft een voorkeur voor gras, maar stelt pragmatisme boven romantiek. Een van polyethyleen geweven mat bijvoorbeeld is goedkoper dan het aanbrengen van verwarmingsbuizen. Mulder rekent voor: veldverwarming vergt een investering van zo’n 400.000 euro, en als het een beetje tegenzit zo’n 50.000 euro op jaarbasis aan stookkosten. Voor ruim 300.000 euro heb je een puik kunstgrasveld voor een jaar of tien. Mulder: „Emotioneel kies ik voor gras, maar als ik mijn gevoel uitschakel ligt kunstgras voor de hand. In dat besluit krijgt onze trainer een belangrijke stem.”

„Geen commentaar”, monkelt de trainer in kwestie, Erik ten Hag, als hem naar zijn voorkeur wordt gevraagd. „Ik wil het woord ‘eredivisie’ nog niet horen. We hebben een voortreffelijke uitgangspositie, maar promotie staat nog niet vast.”

Dat mag zo zijn, trainer Hans de Koning van Volendam heeft na gisteravond de promotie uit zijn hoofd gezet. Hij feliciteerde de Eagles omstandig met hun plaats in de eredivisie. Of was het geveinsde nederigheid? Ten Hag denkt het. „Ik ken Hans. Die kan slecht tegen zijn verlies. Reken maar dat hij zijn spelers zondag op scherp heeft staan.”

Waarna Ten Hag zich toch tot bespiegelingen over de eredivisie laat verleiden. En vertelt dat promotie geen doelstelling was. Pas volgend seizoen had Ten Hag het spel bovenin de eerste divisie willen meespelen. „Dit overkomt ons.”

Interessante trainer, die Ten Hag. Heeft als assistent bij FC Twente en PSV zijn ogen goed de kost gegeven. De oud-speler van FC Twente, De Graafschap, RKC en FC Utrecht heeft in samenspraak met inspanningsfysiologen een technisch plan ontwikkeld waarmee spelers tot en met de laatste wedstrijd mentaal fris en fysiek fit blijven – „de manier waarop ik wil voetballen vereist een puike conditie.” Om in voetbaljargon uit te leggen dat hij voortdurend „druk op de bal wil zien, creativiteit in balbezit verlangt en met ‘lopende’ spelers voor verwarring wil zorgen.”

Als dat in de praktijk neerkomt op fris voetbal, gespeeld door echte kerels die ook onder druk het koppie erbij houden, dan heeft Go Ahead gisteravond aan de wensen van Ten Hag voldaan. Natuurlijk ging er het nodige mis, maar de som der delen was goed genoeg om dankzij doelpunten van achtereenvolgens Xander Houtkoop, Jarchinio Antonia en Marnix Kolder een klungelend FC Volendam flink de oren te wassen.

Nu wacht (vrijwel zeker) de eredivisie. En moet de vraag worden beantwoord wat Eagles daar met een begroting van drie miljoen euro te zoeken heeft. Ajax heeft meer dan het twintigvoudige te besteden. „We zullen creatief moeten zijn”, stelt voorzitter Mulder nuchter vast. „Voor serieuze overlevingskansen moet de begroting naar acht à negen miljoen worden opgekrikt. Dat gaat niet lukken. Als je reëel bent moeten we één of twee jaar geluk hebben. Ik ben al tevreden als er twee miljoen bijkomt. We laten ons door promotie niet gek maken. Go Ahead Eagles zal altijd financieel gezond blijven.”

    • Henk Stouwdam