Brussel laat nationale pensioenen vooralsnog ongemoeid

Er komen voorlopig geen Europese eisen voor kapitaalreserves voor pensioenfondsen. Dat heeft eurocommissaris Michel Barnier (Interne markt) gisteren gezegd tijdens een bezoek aan Nederland. De Brusselse plannen om de pensioenfondsen net als verzekeraars aan strengere regels te houden heeft tot veel onrust geleid in de Nederlandse pensioensector.

Barnier zei dat eerst verder onderzoek nodig is naar de verschillen tussen pensioenstelsels in Europa, voordat de Europese Commissie de regels kan aanscherpen. „Ik heb niet de intentie om nationale systemen die goed werken te straffen”, aldus de Fransman.

Barnier gaf aan geluisterd te hebben naar de Nederlandse lobby tegen zijn eerdere plannen. „Ook wil ik fondsen onder de huidige economische omstandigheden zeker niet in de weg zitten om hun rol als langetermijninvesteerder te spelen.”

Wel zei hij te blijven streven naar een gelijk speelveld in Europa voor aanbieders van aanvullende pensioenen. Vooral Frankrijk oefent druk uit op Brussel om strengere eisen voor verzekeraars, die daar vooral pensioenproducten aanbieden, ook op te leggen aan pensioenfondsen.

De pensioenfederatie juicht het besluit van Barnier toe. Ook staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) laat via haar woordvoerder weten „voorzichtig optimistisch” te zijn. „We hebben samen met andere lidstaten veel inspanningen geleverd om de buffereisen van tafel gekregen. Nu is er in ieder geval uitstel. Dat gaat de goede kant op.”

Nederland vreest onder Europees toezicht controle te verliezen over de eigen pensioenvermogens, goed voor circa 1.000 miljard euro. Ook dreigden de fondsen extra te moeten korten, premies te moeten verhogen of niet te kunnen indexeren door de aangescherpte eisen.

Een nieuwe richtlijn voor transparantie en beter bestuur van pensioenfondsen gaat wel door. Komend najaar moet het Commissievoorstel daarover af zijn, aldus Barnier.