Beslag op tachtig woningen en bedrijfspanden in witwasonderzoek

In een groot onderzoek naar witwassen is vandaag beslag gelegd op tachtig woningen en bedrijfspanden in Nederland, België, Spanje en Duitsland. Twee broers en een medeverdachte zouden zich onder meer bezig hebben gehouden met handel in softdrugs en het uitbaten van online kansspelen.

In het onderzoek is ook beslag gelegd op de kostbare inboedel van de woningen van de drie verdachten in Terneuzen, Best en Geldrop, en op meer dan honderd bankrekeningen en zo’n twintig auto’s, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

De hoofdverdachte in de zaak is een 32-jarige man uit Geldrop, die vermoedelijk geld heeft verdiend met de handel in softdrugs. Het OM vermoedt dat de opbrengsten zijn gebruikt voor investeringen in vastgoed en illegale gokactiviteiten.

Broers zijn aandeelhouders van Nederlandse bedrijven

De hoofdverdachte en zijn 34-jarige broer zijn aandeelhouder van verschillende Nederlandse bedrijven. Daarbij horen ruim veertig onroerende zaken, waaronder kapitale villa’s.

De broers en een 34-jarige medeverdachte bieden ook online kansspelen aan. Zeven goksites, die maandelijks door zo’n 85 duizend spelers werden bezocht en een jaaromzet van enkele tientallen miljoenen euro’s hadden, zijn als gevolg van het onderzoek buiten gebruik gesteld.

De broers bezitten ook appartementen in Spanje, dure vaar- en voertuigen en een luxe villa in aanbouw. Dit onroerend goed is meer dan tien miljoen euro waard.

Het OM stelt dat de verdachten een groot aantal ondernemingen hebben opgericht, waardoor de geldstromen via moeilijk te doorgronden constructies liepen. Aan de actie vandaag namen ongeveer 150 opsporingsambtenaren deel.

Quote meldt overigens dat de drie verdachten allemaal op de lijst van honderd jonge miljonairs van het zakenblad staan. De drie zouden Quote wel via een ‘relatie’ hebben laten weten dat de schatting van hun vermogen door het blad niet klopte. Ook zou zijn aangegeven dat de mannen geen behoefte hadden aan publiciteit. Quote: “Waarom ze daar geen behoefte aan hadden, is nu ook duidelijk.”

    • Anouk van Kampen