Amerikaanse scouting gaat jonge homo’s toelaten

Een outfit van een lid van de Boy Scouts of America. Foto AP/ Tony Gutierrez

Jonge homo’s mogen in vanaf begin volgend jaar lid worden van de Boy Scouts of America, de scoutingorganisatie in de Verenigde Staten. Meer dan 60 procent van de Nationale Raad van de scouts stemde op een jaarlijkse bijeenkomst in met het afschaffen van een verbod op homoseksualiteit, dat de volledige 103 jaar van het bestaan van de organisatie had gegolden, schrijft persbureau Reuters. Homoseksuele leiders worden nog steeds niet toegelaten.

De beslissing, een belangrijke in de strijd voor gelijke rechten voor homo’s in de Verenigde Staten, volgde op weken lobbyen tussen activisten en conservatieve organisaties. Veel kerkgroepen zijn altijd de ruggengraat van de scouting in Amerika geweest. Het besluit homo’s toe te laten komt drie maanden nadat de organisatie een beslissing had uitgesteld om uit te zoeken wat een verandering in het toelatingsbeleid zou betekenen voor de houdingen tegenover homo’s.

Nog geen einde aan discussie

Aan het debat dat al tijden aan de gang is, komt voorlopig geen einde, schrijft Reuters. De liberale activisten zullen de strijd pas staken als ook volwassen homoseksuelen worden toegelaten tot de scouting. Religieuze organisaties, die aan het hoofd staan van bijna 70 procent van de meer dan 100.000 scoutingeenheden in de Verenigde Staten, waren ontdaan. Sommige hebben gedreigd over te lopen. Opvallend is dat uit een recente online enquête onder 200.000 leden van de Boy Scouts of America bleek dat leiders en ouders het verbod in stand wilden houden.

Vorig jaar leidde de ophef over de kwestie ertoe dat tientallen homo’s en hetero’s hun Eagle Scout-medaille hebben terugstuurden, de hoogste onderscheiding binnen de scouting. President Obama schaarde zich vorig jaar ook achter de voorstanders door te zeggen dat het uitsluiten van homo’s discriminerend is. Detail: Obama is erevoorzitter van de Amerikaanse padvinderij, zoals alle presidenten sinds de oprichting van de Boy Scouts in 1910.

Bij de organisatie zijn zo’n 2,7 miljoen jongeren en bijna een miljoen volwassenen aangesloten.

    • Frank Huiskamp