Algerijnse extremist claimt bomaanslagen in Niger

De Algerijnse moslimextremist Mokhtar Belmokhtar heeft bekendgemaakt dat zijn met Al-Qaeda verbonden groep ‘Ondertekenaars in Bloed’ gisteren was betrokken bij bomaanslagen op een uraniummijn van de Franse energiegigant Areva en een legerkamp in Niger. Het was voorzover bekend het eerste teken van leven van Belmokhtar sinds Tsjadische troepen in Mali in februari meldden hem te hebben gedood.

Bij de twee bomaanslagen vielen volgens de laatste cijfers 26 doden en 30 gewonden. Belmokhtar meldde dat de aanslagen „zijn eerste antwoord” waren „op een verklaring van de president van Niger, geïnspireerd door zijn meesters in Parijs, dat de jihadisten militair zijn vermorzeld” in de regio. Hij dreigde de strijd te verplaatsen naar Niger als dat land zijn „huurlingen” niet uit Mali zou terugtrekken. Niger is een van de Afrikaanse landen die troepen hebben geleverd voor de door Frankrijk geleide operatie tegen extremisten in Mali.

Belmokhtars groep leidde in januari de gijzeling in een gasinstallatie in het zuiden van Algerije, waarbij zo’n tachtig doden vielen. Hij bevestigde wél de eveneens eerder gemelde dood in Mali van een topleider van Al-Qaeda-in-de-Islamitische Maghreb, Abou Zeid. (AP)