A.F.Th. van der Heijden schrijft vervolg op ‘Tonio’

A.F.Th. van der Heijden schrijft een vervolg op zijn requiemroman Tonio. Dat zegt hij in het NTR-programma College Tour, dat gisteren werd opgenomen in Amsterdam en vanavond wordt uitgezonden.

Een van de studenten vroeg of hij nog een boek wilde schrijven over zijn verongelukte zoon: een speculatie op diens leven als dat niet geëindigd was. „Alsof zij ervan wist”, zei Van der Heijden tegen presentator Twan Huys over de studente die de vraag stelde. „Ik maak nu aantekeningen voor een boek over het verdere verloop van Tonio’s eventuele leven. Ik construeer het als een ‘metroroman’, verwijzend naar deOrpheus-mythe, waarin ik over de plankieren in de tunnels van de Noord-Zuidlijn loop en Tonio achter mij door de modder fietst. We hebben een gesprek. Ik mag niet omkijken.”

Het tv-interview is het eerste openbare optreden van Van der Heijden sinds de dood van zijn zoon, gisteren drie jaar geleden. „Vandaag draag ik voor het eerst weer normale mensenkleding.”

De studenten vroegen hem uitgebreid naar de roman Tonio, die bekroond werd met de Librisprijs en de NS Publieksprijs. Ook vroegen ze naar zijn favoriete jonge schrijvers („Jamal Ouariachi, de gebroeders Heerma van Voss, Marente de Moor”), naar zijn rouwverwerking („berusting is nog ver weg”) en de toekomst van zijn schrijverschap. Van der Heijden vindt dat hij „een grimmiger en misschien ook pretentieuzer schrijver” is geworden. „Van Tonio’s dood heb ik geleerd om nooit meer iets zomaar te doen. Dat heeft te maken met een proces dat ik ‘verschaming’ noem: dingen waar ik vroeger trots op was, hebben hun glans verloren. Die schaamte daagt mijn creatieve ambitie uit: daar bovenuit komen is wat me nu bezighoudt.”

Donderdag, als Van der Heijden de P.C. Hooftprijs in ontvangst neemt, presenteert hij ook een nieuwe, „korte roman”, De helleveeg, een vervolg op De tandeloze tijd. „Ik zie de prijs niet als gouden handdruk die alles afrondt, maar als de grootste aanmoedigingsprijs van Nederland.”

    • Thomas de Veen