Zwelgen in nostalgievorm

None

pop

Caro Emerald: The Shocking Miss Emerald****

Caro Emerald boort een welkom soort nostalgie aan. Zo staat haar debuut-cd Deleted Scenes From The Cutting Room Floor al jaren in de Nederlandse hitparade. Voor haar tweede cd, The Shocking Miss Emerald, is de formule dan ook nauwelijks gewijzigd. Met veel zorg wordt de sfeer opgeroepen van showmusicals uit de jaren dertig, van Parijs in de jaren vijftig en van jazzy nachtclubs. Krakerige blazers, doowopkoorzang en popperige ritmes zorgen voor een ouderwets effect. Popliedje Tangled Up had evengoed door Kylie Minogue gezongen kunnen worden, maar werd door een metalig stemeffect in de nostalgievorm geperst. De eigentijdse elementen die producerduo David Schreurs en Jan van Wieringen naar eigen zeggen in de muziek toelaten, beperken zich tot een enkel hiphopritme – in Pack Up The Louie – of het ‘scratchen’ op de achtergrond, wat muzikaal gezien uit de jaren 80 stamt. De ballades zijn uitzonderingen: in afsluiter The Wonderful In You zingt Emerald mooi voluit, zonder nostalgie-accenten, net als in I Belong To You. Maar in het algemeen leidt het gebruik van ouderwetse stijlmiddelen en dansschoolritmes tot een zwelgen in grootmoederstijd dat zelfs grootmoeders te veel zal worden.

    • Hester Carvalho