Voor Vliegeraar-fans

LEZEN // HOSSEINI EN UIT DE BERGEN KWAM DE ECHO KHALED HOSSEINI DE BEZIGE BIJ, € 20

Hosseini kan vertellen: dat staat vast. Hij doet dat altijd in een eenvoudige stijl en ongecompliceerde structuur. Ondertussen wil hij grote onderwerpen aan de kaak stellen: de geschiedenis van Afghanistan aan de hand van misstanden. Deze keer speelt het verhaal rondom een verkocht meisje zich af in de jaren vijftig, tot en met nu. Dat doet hij effectief: je leest het boek probleemloos achter elkaar uit. En wie van tearjerkers houdt, zal het ook deze keer niet droog houden

In En uit de bergen kwam de echo krijgt elk personage een verhaal mee – de opzet is wat dat betreft minder voorspelbaar dan de twee voorgangers – waarbij er eentje uitspringt. In dat deel komen twee Amerikaanse Afghanen naar Kabul waar ze een meisje ontmoeten van wie het gezicht deels is weggeschoten door haar oom. Het meisje is een goede aanleiding tot ramptoerisme. Of zoals een slecht Engels sprekende Russische hulpverlener van het meisje het stelt: ‘Andere Afghanen uit Amerika komen foto van haar maken. Ze maken video. Ze maken beloften. Dan gaan ze naar huis en laten hun familie zien. Alsof ze dier in dierentuin is. Ik sta dat toe omdat ik denk dat ze misschien zullen helpen. Maar ze vergeten. Ik hoor nooit meer iets van ze.’ En dat is ook precies wat de verteller van dit deel doet: hij belooft van alles, maar eenmaal thuis laat hij haar zitten. En dat is een wending die je niet had voorzien.