Vleeshandelaar Willy Selten aangehouden wegens oplichting

Het gebouw van de inmiddels failliete vleesverwerker Willy Selten in Oss.
Het gebouw van de inmiddels failliete vleesverwerker Willy Selten in Oss. Foto ANP / Koen Verheijden

Vleeswerker Willy Selten, die verdacht wordt van oplichting en valsheid in geschrifte omdat hij paardenvlees als rundvlees zou hebben verkocht, is vandaag aangehouden. Dat heeft het Openbaar Ministerie gemeld. Selten ontkende gisteravond in Nieuwsuur nog krachtig dat hij iets verkeerd heeft gedaan.

Selten zou vanmiddag voor het eerst door de politie worden gehoord. Afgelopen dinsdag werd ook de plaatsvervangend directeur van het inmiddels failliete bedrijf al aangehouden. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft dinsdag en gisteren ook een medewerkster van de administratie van het bedrijf als verdachte gehoord. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermoedelijke vleesfraude.

‘Nooit sticker geplakt op iets wat geen rund is’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) riep begin april vijftig miljoen kilo vlees dat bij Selten vandaan kwam terug. Het rundvlees zou mogelijk zijn vermengd met paardenvlees. Selten stelde gisteren in Nieuwsuur dat die hele actie onzin is. Het overgrote deel van het paardenvlees dat bij hem binnen is gekomen, zou gewoon nog in een koelcel van zijn bedrijf staan. Dat zou de NVWA ook gewoon zijn meegedeeld. “Ik weet niet waar nog naar wordt gezocht.” Selten ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan criminele activiteiten. “Dat klopt gewoon niet.” In zijn bedrijf is niet gesjoemeld met vlees, zei hij. “We hebben nooit een sticker geplakt op iets wat geen rund is.”

Wel geeft Selten toe dat enkele malen per week paarden binnenkwamen. “Daar is niets mis mee.” De paarden moeten wel op de juiste wijze zijn geslacht en met de juiste papieren binnen zijn gekomen. Dat gebeurde bij ieder paard, ook bij een paard waarbij een residu van medicijnen bleek te zijn aangetroffen, stelde Selten. De papieren dat die sporen waren gevonden, werden echter pas acht maanden later door de instanties verstuurd. “Dat wisten we dus pas acht maanden nadien. Ook dat paard is als goedgekeurd binnengekomen.”

Selten: toevoegen rundvet is geen fraude

De paarden werden in opdracht van de leverancier versneden, uitgebeend en versnipperd. Aan de snippers werd rundvet toegevoegd. Dat zou in opdracht van een van de leveranciers van de paarden zijn gebeurd. Het vlees ging weer terug naar de leverancier.

Het toevoegen van rundvet is geen fraude, zei Selten. “Dat is het wel als je het als rund verkoopt. Maar er stond geen naam rund op het etiket.” Op het etiket stond echter ook niet dat sprake was van paardenvlees. “Op het etiket staat snippers 70/30 mix, aangepast receptuur.” Dat houdt in dat het gaat om zeventig procent paardenvlees en dertig procent rundvet, legde Selten uit. “Omdat deze paarden bijzonder mager waren, moest vet worden toegevoegd.” De failliete vleesverwerker stelt verder dat er in zijn bedrijf geen enkel etiket was met rund of paard erop.

Dat uit monsters van de NVWA bleek dat een groot deel van het vlees bij Selten paardenvlees bevat, vindt Selten niet zo vreemd, zegt hij. “Het grootste deel van de monsters is genomen van deze partijen”, zei hij, verwijzend naar de pallets met paardenvlees die nog in het vrieshuis staan.

Ook de aantijging van de NVWA dat veel meer is uitgevoerd dan ingevoerd spreekt Selten tegen. Volgens hem is hierbij sprake van administratieve fouten, waarbij bepaald vlees dubbel is geteld. “Als je de financiële administratie nakijkt, blijkt dat het complete kiloverhaal kloppend is.”

    • Pim van den Dool