Vierde nacht van rellen in Stockholm - drie agenten gewond en vijf arrestaties

Brandweerlieden afgelopen dinsdagavond in actie tijdens het blussen van een in brand gestoken auto in Kista, een voorstad van Stockholm.
Brandweerlieden afgelopen dinsdagavond in actie tijdens het blussen van een in brand gestoken auto in Kista, een voorstad van Stockholm. Foto AP via Scanipx / Fredrik Sandberg

Voor de vierde nacht op rij was de Zweedse hoofdstad Stockholm het toneel van gewelddadige rellen. Bij confrontaties tussen de politie en grote groepen jongeren raakten vannacht drie agenten gewond. De politie verrichte vijf arrestaties.

De rellen in Stockholm ontstonden zondagnacht in de voorstad Husby en sloegen al snel over naar andere achterstandswijken van de Zweedse hoofdstad. De onrust is een reactie op een incident van een week daarvoor, toen de politie een 69-jarige man doodschoot, die zichzelf in zijn appartement had opgesloten en agenten met een mes bedreigd zou hebben. Zo’n 80 procent van de 11.000 inwoners van Husby, waar criminaliteit en werkloosheid de afgelopen tijd juist zijn gedaald, behoort tot de eerste en tweede generatie immigranten.

Politiebureau en auto’s in brand gestoken

Gisteren sloeg de onrust over van het noorden naar het zuiden van Stockholm, waar groepen jongeren met stenen gooiden en zeker dertig auto’s in brand staken. In de zuidelijke voorstad Rågsved werd een politiebureau in brand gestoken en in de zuidelijke wijk Skogås ging een restaurant in vlammen op. Vijf jongeren werden afgelopen nacht opgepakt voor brandstichting, meldt persbureau Reuters. Bij confrontaties tussen de politie en de jongeren raakte volgens AP drie agenten gewond.

De politie overweegt vanavond meer manschappen in te zetten om de rust in de stad te herstellen. Volgens een medewerker van een jeugdcentrum in Stockholm lijken de groepen rellende jongeren goed georganiseerd. “Het is moeilijk te zeggen waarom ze dit doen”, zei Selcuk Ceken tegen Reuters. “Misschien is het boosheid over het optreden van de politie, misschien is het frustratie over hun persoonlijke situatie.” De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt heeft opgeroepen tot kalmte.