Veelzijdige vocalist

hiphopChance the Rapper: Acid Rap****

Het sleutelstuk van dit album van Chance the Rapper, Pusha Man, begint als warme zomerjam, maar gaat na een ongemakkelijke stilte verder als een kille analyse van de geweldsdreiging in zijn woonstad Chicago ‘waar een pistool eenvoudiger te krijgen is dan een parkeerplek’. De 20-jarige Chance the Rapper rijdt er zelf uit angst rond met een pistool naast zich. Hij rapt op zijn nieuwe cd Acid Rap over brandplekken in zijn capuchontrui, over vermoord worden om iets kleins als een telefoon en het meisje met wie hij, om alles te vergeten, high wordt en dat hem omhelst wanneer hij in de kreukels ligt.

Maar Acid Rap is bepaald geen zwaar werk. Chance the Rapper is een frisse, vaak grappige en veelzijdige vocalist die zijn invloeden overal vandaan haalt; onder meer letterlijk uit de drug acid, zo vertelde hij in interviews. Hij scat regelmatig losjes improviserend als een jazzmuzikant en is zeer vindingrijk in taal, ritme en zijn soepele spel met melodie en rijmschema’s. Zijn album ademt de sfeer van een funky en soulvolle, zomerse jamsessie in het park, waarbij het zaak is huiswaarts te gaan voordat de zon ondergaat.

    • Saul van Stapele