Uitgelicht

Film

Das weisse Band (Michael Haneke, 2009, Duitsland). Op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog beleven de inwoners van een protestants en idyllisch dorpje in Noord-Duitsland een serie van bizarre incidenten, die doen denken aan een strafritueel. Volgens de New York Times staan de kinderen in de film symbool voor de latere daders en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar blijft deze een ‘whodunnit zonder bevredigend antwoord’. Haneke won in 2009 de Gouden Palm met deze film. Arte, 00.15 - 02.30u.

Informatief

Metropolis: Vrije Vrouwen. Bij toeval komt deze aflevering van VPRO’s Metropolis goed getimed, na de discussie afgelopen week over de emancipatienota van minister Bussemaker. In Vrije Vrouwen zien we drie vrijgevochten vrouwen uit Argentinië, Burkina Faso en Pakistan. De vrouw uit het laatstgenoemde land ligt tot 12.00 uur in haar bed, terwijl haar man luiers vervangt en wc’s poetst: een bijzondere Pakistaanse gezinssituatie. Ned. 3, 21.00 - 21.35u.

Brandpunt Reporter: Anabole. Na de biecht van Armstrong en Boogerd is de roep om dopingvrije topsport groter dan ooit. In deze aflevering onderzoekt KRO’s Brandpunt de Nederlandse dopinghandel, die omvangrijker blijkt dan gedacht. Een netwerk van handelaren verdient miljoenen euro’s aan de drug die ‘in de sportschool om de hoek’ verkrijgbaar is. Ned. 2, 21.10 – 22.00u.

How to Get to Heaven with the Hutterites (BBC, 2013, Engeland). De hutterieten zijn strenggelovige christenen die in kleine landbouwkolonies op de prairies van Canada wonen. Deze gemeenschap, vaak vergeleken met de amish, werd in de zestiende eeuw door Europeanen gesticht en telt nu 50.000 mensen. Er wordt in het Duits gesproken en gebeden. In deze documentaire volgen we één familie en zien we ook de schaduwzijde van hun levensstijl. Canvas, 23.15 - 00.05u.

Amusement

Catfish. Catfish is een internetterm voor iemand die zich online een valse identiteit aanmeet. In deze Amerikaanse docu-serie worden jongeren die online daten geconfronteerd met hun virtuele liefde, die er in het echt vaak anders blijkt uit te zien dan gedacht. De knappe jongen blijkt een moddervette vrouw, of een jaloerse ex-vriendin. MTV, 17.25 - 18.15u.

Buch in de Bajes: De zwaarst bewaakte gevangenis van Nederland. Reportageserie waarin Menno Buch het gevangenisleven in ‘PI’ Vught laat zien. Meer dan 600 veroordeelden zitten vast in deze gevangenis, waar meer dan 800 mensen werken. Buch spreekt met beide kampen. In de Extra Beveiligde Inrichting zit Mohammed B. gevangen, die klaagt over ‘onmenselijke omstandigheden’. Eerder maakte Buch een soortgelijke serie over de gevangenis van Almere. RTL 4, 21.30 - 22.30u.