Utrecht dicht bij Europees voetbal - Go Ahead dicht bij promotie

FC Twente-speler Leroy Fer (L) in duel met Nana Asare van FC Utrecht.
FC Twente-speler Leroy Fer (L) in duel met Nana Asare van FC Utrecht. Foto ANP

FC Twente moet zondag in Utrecht nog vol aan de bak om Europees voetbal af te dwingen. De Tukkers gingen vanavond in de eerste finale van de play-offs met 2-0 onderuit tegen FC Utrecht. Cedric van der Gun opende de score na negen minuten, Edouard Duplan verdubbelde de marge in de tweede helft na een fout van doelman Sander Boschker.

In de return moet Utrecht het wel stellen zonder aanvoerder Nana Asare, die in blessuretijd tegen zijn tweede gele kaart aanliep. Ook verdediger Jan Wuytens is geschorst.

Utrecht kwam al snel op voorsprong via Van der Gun, die weinig tegenstand ondervond van Edson Braafheid en een hoekschop van Tommy Oar binnenkopte. Twente probeerde daarna druk te zetten, maar de overtuiging ontbrak. Luc Castaignos had wel de gelijkmaker op zijn voet, maar in plaats van uit te halen legde hij onzuiver af.

De Tukkers hadden na rust een overwicht, maar een pijnlijke blunder van Boschker in de 59e minuut maakte het karwei voor de Tukkers nog iets moeilijker. De routinier liet een dieptepass van Oar onder zijn voet door glippen, waarna Duplan dankbaar profiteerde.

Door die treffer lonkt de Europa League voor de ploeg van coach Jan Wouters, die het in eigen huis wel moet stellen zonder Wuytens en Asara. Die laatste kreeg zijn tweede gele kaart voor een zware overtreding. Utrecht was in het seizoen 2010-2011 voor het laatst actief in het tweede Europese clubtoernooi.

Go Ahead Eagles dicht bij terugkeer

Go Ahead Eagles is dicht bij een terugkeer in de eredivisie. De ploeg uit Deventer was voor eigen publiek met 3-0 te sterk voor FC Volendam. Als de Eagles zondag in de return standhouden, komen ze voor het eerst sinds 1996 weer uit op het hoogste niveau.

Op De Adelaarshorst kreeg de thuisploeg al snel het gewenste doelpunt. Na een fraaie pass ontsnapte Houtkoop aan de aandacht van de Volendam-defensie en verschalkte hij doelman Sonny Stevens met een stiftje. Go Ahead bleef sterker, maar Houtkoop en Quincy Promes verzuimden de score uit te breiden.

Twintig minuten voor tijd viel de tweede treffer alsnog. Na een combinatie tussen Deniz Turuc en Kolder, kon Antonia eenvoudig binnentikken. Een tweede gele kaart voor Paul de Lange maakte de opgave voor de bezoekers nog iets zwaarder, waarna Kolder voor 3-0 tekende. De aanvoerder gaf het laatste tikje na een inzet van Promes.

Volendam verzuimde met de ruime nederlaag revanche te nemen. De club uit het vissersdorp greep op de laatste dag van de competitie door een nederlaag tegen de Eagles naast het kampioenschap.

Sparta en Roda in evenwicht in Rotterdam

Sparta mag ook nog hopen op een terugkeer in de Eredivisie. De ploeg van trainer Henk ten Cate speelde thuis met 0-0 gelijk tegen Roda JC, dat degradatie probeert af te wenden. Het tweede duel in Kerkrade moet zondag voor de beslissing zorgen.

Roda liet het in de eerste helft na om de dominantie om te zetten in doelpunten. Onder anderen Sanharib Malki, Danilo en Krisztián Németh misten kansen, terwijl een vrije trap van Mark-Jan Fledderus op de paal eindigde. Na rust hadden de Limburgers het een stuk lastiger met de thuisploeg, die minder ruimte weggaf.

Ook in aanvallend opzicht deed de eerstedivisionist meer van zich spreken. Donovan Deekman was dicht bij een treffer, maar hij schoof de bal naast. In blessuretijd kreeg hij opnieuw een mogelijkheid, maar wederom was hij niet scherp in de afronding. Even daarvoor zag Malki aan de andere kant zijn schot nog voorlangs gaan.

De wedstrijdverslagen komen van persbureau Novum.

    • Lex Boon