Toneelnamen

40.000 foto’s uit de Amsterdamse studio van Jacob Merkelbach en zijn dochter Mies (1913-1969) staan online. Jessica Voeten redt enkele geportretteerden van de vergetelheid.

Op redeenportret.nl zijn vele dansfoto’s te vinden van J. Merkelbach, onder meer van Alfred Stroganoff en Iris Delysia.
Op redeenportret.nl zijn vele dansfoto’s te vinden van J. Merkelbach, onder meer van Alfred Stroganoff en Iris Delysia.

In danskostuum poseren Alfred Stroganoff en Iris Delysia in 1923 bij Merkelbach. Kort daarna begint het echte werk in het Nederlandse variétécircuit en over de grenzen. Als ze in 1925 een engagement in Londen krijgen, zijn ze met z’n vieren. Allen hanteren toneelnamen: Alfred en Léonid Stroganoff, Iris Delysia en Vera Tamarowska. Een geslaagde danscarrière vereist op zijn minst Russische namen, aldus de verklaring in een van de lovende recensies van hun Revue de la danse. De attractieve revue met bliksemsnelle kostuumwisselingen biedt „classique jusqu’au shimmy-blues”, duurt een kwartier en oogst in de swingende jaren twintig overal succes. Alleen het katholieke Tooneel en Bioscoop keurt de schandelijke vertoning af vanwege het „tekort aan behoorlijke kleeding”.

Alfred Stroganoff, Freddy voor zijn collega’s, leidt het troepje. Hij was gewend aan naamsveranderingen. Als Alfred Cäcil Alscher werd hij op 10 juli 1900 geboren in de Amstelstraat 28 in Amsterdam: variététheater Flora. Zijn ongehuwde moeder Cäcilia Alscher, een mooie Weense soubrette, had het hart gestolen van theaterdirecteur Anton Nöggerath, toen nog getrouwd. Bij de herbouw van het afgebrande theater mocht Alfred als dreumes de eerste steen leggen in maart 1903 en in oktober werd hij door zijn vader geëcht. Alfreds ouders trouwden in 1907, na de echtscheiding van Nöggerath en na de opening van het Bioscope-Theater in de Reguliersbreestraat. Ondertussen ging een verzoek naar de Kroon om Alfreds achternaam te mogen veranderen. Toestemming werd bij Koninklijk Besluit verleend eind 1908, een week nadat de theaterdirecteur plotseling was overleden.

Zijn weduwe volgde hem op. Ze voerde de directie van Flora en Nöggerath tot ze in 1922 naar Nice verhuisde. Een jaar later koos Alfred een toneelnaam, net als de vrouw die in zijn greep was. Haar identiteit is schimmig. Heette ze Louise Bernard, aldus een krantenverslag, of was ze de „Catherine Breuer met artistennaam Iris Delysia” uit het contract voor de Zuid-Amerikaanse tournee in 1926? Stroganoff opende in 1928 een ballet- en ballroomstudio in Nice en bespeelde met La revue de la danse de Côte d’Azur, maar na 1931 ontbreekt van hem elk spoor.