Theater

Moby Dick-Het concert

Muziektheatervoorstelling door de Veenfabriek uit Leiden in samenwerking met Schauspielhaus Bochum. Regisseur Paul Koek maakt indringend muziektheater met medewerking van de muziekgroep Track. Na de Duitse première schreef de Ruhrnachrichten op 25 februari: ‘Spectaculaire ruimte van klank, beelden en woorden’ en ‘Met 'Moby Dick - Het concert’ zeilt Paul Koek's Veenfabriek aan de wind van de grote vragen van ons bestaan.’

27 & 28 mei, 20.30 uur. Stadsschouwburg, Amsterdam.31 mei, 20.15 uur. Schouwburg Rotterdam. www.veenfabriek.nl

The New Forest-De komst van Xia

Vrolijke voorstelling van het Vlaams/Nederlands acteurscollectief Wunderbaum op het snijpunt van filosofie en sociologie over idealisme en nieuwe samenlevingsvormen. Locatievoorstelling op de Hofbogen, het dak van het voormalige station Hofplein. Halverwege krijgt de toeschouwer een fantastisch uitzicht op de skyline van Rotterdam.

t/m 22 juni. Hofbogen, Rotterdam. www.thenewforest.nl

Radiobaken

Radiomaker en beeldend kunstenaar Robbert van der Horst neemt zijn publiek mee op een tocht door het moerasgebied De Boezem van Brakel. Tijdens de wandeling over een wirwar van dijken en dijkjes en langs waterlopen van Waal naar Maas vertelt Van der Horst via een radiozender over het gebied. De toeschouwers luisteren naar zijn stem via transistorradiootjes.

24 t/m 26 mei. De Boezem van Brakel. www.radiobaken.nl

Nora door Stan

Het Vlaamse gezelschap Stan oogstte lof van de internationale theaterkritiek met een Engelstalige versie van Nora of Een poppenhuis, het beroemde stuk van de Noor Henrik Ibsen uit 1879. Nora zoekt haar persoonlijke vrijheid uit een verstikkend huwelijk. Na de opvoering in augustus 2012 in Bergen, Noorwegen, schreef de Bergensavisen: ‘Stan doet Ibsens Poppenhuis gloeien en sidderen van leven en authenticiteit. Theater dat zo eenvoudig en sterk is, krijgt men zelden te zien.’ Nu komt de voorstelling naar Nederland.

24 & 25 mei. Theater Frascati, Amsterdam. www.frascati.nl

Roestige Planken

Theaterfestival voor nieuw talent in en rond Amsterdam Roest. Met voorstellingen op het strand, ruig en visueel theater in een loods, verhalenvertellers in de hangmatten, muzikanten bij het vuur en keukens op wielen.

30 mei t/m 2 juni. Roest, Amsterdam. www.amsterdamroest.nl