SPD breekt op 150ste verjaardag met Socialistische Internationale

De Franse president Hollande (links) is nog wel bevriend met Sigmar Gabriel van de Duitse SPD. Foto AFP

Amsterdam. - Op de dag dat Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD), de oudste en grootste democratische politieke partij ter wereld, haar 150ste verjaardag viert, heeft ze de mythe van de Socialistische Internationale (SI) opgeblazen. SPD-voorzitter Sigmar Gabriel heeft gisteren in Leipzig, waar op 23 mei 1863 de voorloper Allgemeiner Deutscher Arbeiterverein werd gesticht, een nieuw internationaal netwerk opgericht: de Progressieve Alliantie.

Volgens Gabriel is de SI „geen stem van de vrijheid meer”. Hij doelt onder meer op de ledenlijst van de SI, waarop clubs als de Sandinisten in Nicaragua of Rechtvaardig Rusland prijken. „We moeten opnieuw durven beginnen” om het leven der burgers te beschermen tegen de dominantie van de markt, zei hij. „We besteden honderden miljarden om banken te redden maar hebben zogenaamd niet genoeg geld om voor schoon water te zorgen”, aldus Gabriel.

Bij de Progressieve Alliantie hebben zich, naast partijen als de PvdA, ook niet-socialistische bewegingen aangesloten. Zo zijn de Amerikaanse Democratische Partij, het ANC en het Indian National Congress erbij.

De socialistische Internationale, die wordt geleid door de Griekse ex-premier Papandreou en de Chileen Luis Ayala, beschuldigt de SPD ervan de „progressieve krachten te willen scheuren”. „Karaktermoord”, schrijven ze aan de 154 ‘zusterpartijen’.

De SPD is al langer bezig met een langzame ontmanteling van de Internationale. Dit jaar schroefde de partij haar contributie van 116.000 euro – 100.000 pond, omdat het hoofdkantoor van de SI in Londen staat – terug naar 6000 euro.

Het breuk met de SI is het vierde schisma binnen de Internationale. Eerst gingen de socialisten hun eigen weg met de Tweede Internationale (1989-1916) die de Eerste (1864-1876) met anarchisten afloste. Na de Russische revolutie in 1917 volgden de communisten dit voorbeeld met hun Comintern (1919-1943). De anti-stalinistische bolsjewiek Trotski deed in 1938 hetzelfde met een, nooit succesvolle, Vierde Internationale.

    • Hubert Smeets