Slang met paprika

Lonely Planet heeft vier reisgidsen voor kinderen gemaakt. ‘Verboden voor ouders’.

Ken jij Duke Paoa Kahini Mokoe Hulikohola Kahanamoku? Niet? Hij is de vader van het moderne surfen. Hij werd in 1890 op Hawaï geboren en had volgens zijn vrienden geen voeten maar vinnen. Met zijn grote houten plank ‘reed’ hij op de golven en bedacht daarmee een sport die in Amerika, maar eigenlijk overal op de wereld razend populair is.

Op de eerste bladzijde van USA – Alles wat je altijd al wilde weten staat: ‘Dit is geen reisgids. En al helemaal niet voor ouders’. Dat je het maar vast weet. Diezelfde waarschuwing staat in de andere eh.. niet-reisgidsen over China, Groot-Brittannië en Australië die tegelijk zijn uitgekomen.

Wat zijn het dan wel? De boeken uit de serie Verboden voor ouders van Lonely Planet staan bol van leuke weetjes die niet in gewone reisboeken staan. Dus als het gaat over Duke – die surfer met zijn lange achternaam, dan krijg je tips over hoe je een coole surfdude kunt worden, met de surferstaal die daarbij hoort. Er staan veel dierenfeitjes in. Je leest over maffe varkensraces in Kansas en over de beroemde huisdieren van het Witte Huis.

Mocht je opzien tegen de vakantie met je ouders (want: je moet echt té veel muffe kerken bezoeken, op de camping is geen zwembad, en: nergens wifi!) dan kunnen deze boekjes een vrolijk lichtpuntje zijn. De gids over China presenteert een smaaktest (eet eens slangenhuid met paprika!) en verklapt het recept voor een vuurpijl. De Britse gids vertelt hoe tennis en voetbal bij hen is begonnen.

Het meest opvallende aan de boekjes is de bonte manier hoe de verhaaltjes worden gepresenteerd. De plaatjes zijn het belangrijkst, er staan weinig woorden en veel foto’s, cartoons en stripjes in. Je hoeft niet van voor naar achter te lezen; je kunt overal beginnen en weer stoppen.

Natuurlijk liggen de reisbestemmingen Amerika, Australië, China nogal ver weg. De meeste kinderen gaan deze zomer daar helemaal niet naartoe op vakantie. Hopelijk komen er dus binnenkort ook ‘Verboden voor ouders’-gidsen uit over de landen waar nog altijd de meeste Nederlandse toeristen naartoe gaan, zoals Turkije, Frankrijk en Spanje.

Verboden voor ouders – Lonely Planet: USA, China, Australië, Groot-Brittannië. Uitgeverij Lannoo 14,99 euro

    • Marieke van Twillert