Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Onverschrokken scoutingleidster sprak verdachte moordaanslag Londen aan

Screenshot van video.

Een bizarre situatie gisteren in Woolwich waar een man op klaarlichte dag werd vermoord met een mes. Tot de politie na twintig minuten arriveerde en de verdachten neerschoot, namen de verdachten alle tijd om omstanders te benaderen en te vragen of die hen wilde fotograferen of filmen. Sommige ooggetuigen durfden wel erg dichtbij te komen. Zoals de 48-jarige Ingrid Loyau-Kennet.

De scoutingleidster uit Cornwall en moeder van twee kinderen, was een van de eerste mensen die ter plekke waren. In interviews met de Britse kranten the Guardian en The Daily Telegraph vertelt ze dat ze in de bus zat. Ze zag iemand op straat liggen, dacht dat er een ongeluk was gebeurd en besloot meteen uit de bus te stappen om hulp te bieden, daar ze haar EHBO-diploma heeft.

Nadat ze de pols van het slachtoffer had gevoeld en concludeerde dat hij dood was, zag ze pas de zwarte man met het pistool en een aantal messen in zijn bebloede handen. Hij zei tegen haar ‘ga weg van het lichaam’. Loyau-Kennet besloot daarop een gesprek met de verdachte aan te knopen om te voorkomen dat hij andere mensen zou aanvallen. Ze had inmiddels de andere man met het pistool ook gezien. Op foto’s is te zien hoe dicht Loyau-Kennet staat bij de verdachte terwijl hij het mes nog in zijn hand heeft.

Loyau-Kennet:

“Ik dacht laat ik met hem praten voordat hij iemand anders aanvalt. Deze mensen hebben meestal een boodschap met hun daad. Dus ik vroeg hem wat hij wilde, ook om te voorkomen dat hij opmerkte wat er om hem heen gebeurde.”

Op haar vraag of hij het had gedaan, antwoordde de verdachte bevestigend. Hij zei vervolgens dat hij de daad had verricht uit boosheid over de aanwezigheid van Britse militairen in Afghanistan.

Volgens Loyau-Kennet was hij niet onder invloed:

“Hij was niet high, hij had geen drugs gebruikt, hij was ook niet dronken. Hij was gewoon opgewonden en gestresst. Maar hij had de volledige controle over zijn beslissingen en wat hij doen wilde.

Er kwamen steeds meer mensen op de plaats van de aanslag te staan. Toen de verdachte met een andere man begon te praten, richtte de scoutingleidster haar aandacht op de andere verdachte, die veel verlegener was. Ze vroeg hem om haar het wapen te geven dat hij vasthield.

“Ik vroeg hem wil je doorgaan? Hij zei ‘nee, nee, nee’.”

De scoutingleidster vroeg of ze nog iets anders voor de verdachte kon doen omdat haar bus er weer aan kwam, en besloot weer op de bus te stappen. Na een seconde of tien riep iemand dat iedereen moest gaan liggen. Ze zag een politiewagen aan komen rijden. Zodra de auto arriveerde, begonnen de twee verdachten weg te rennen, waarop ze werden neergeschoten.

Ook de man die een van de verdachten filmde terwijl hij een mes in zijn bebloede handen vasthield, was kennelijk niet bang. Volgens ITV had de verdachte tegen de man met de camera gezegd dat hij niet bang hoefde te zijn en hem ervan verzekerd dat hij niet in gevaar was. De man die anoniem blijven wil, verklaarde tegen ITV dat de verdachte naar hem toe was komen lopen toen hij zag dat de man bezig was met filmen. De verdachte zei:

“No, no, no - it’s cool, I just want to talk to you.”