Schippers voorstander van ‘naming and shaming’ fraudeurs

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers, met links staatssecretaris van Martin van Rijn, tijdens het debat in de Tweede Kamer over fraude in de zorg.
Minister van Volksgezondheid Edith Schippers, met links staatssecretaris van Martin van Rijn, tijdens het debat in de Tweede Kamer over fraude in de zorg. Foto ANP / Phil Nijhuis

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is er een voorstander van om fraudeurs in de zorg aan de schandpaal te nagelen. Dat zei Schippers vanmiddag tijdens het debat over de fraude in de zorg.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet standaard gaan publiceren welke maatregelen zijn getroffen en aan wie een sanctie is opgelegd. Dat is van “groot belang”, aldus Schippers volgens persbureau Novum. Verder kan fraude ook reden zijn om artsen uit hun ambt te zetten. Dat besluit is echter wel aan de tuchtrechter, zei Schippers. RTL Nieuws meldde gisteren dat er een netwerk is van frauderende artsen.

Minister wil inzage patiënten in hun rekeningen

Schippers zei in het Kamerdebat ook dat ze vindt dat patiënten begin volgend jaar al inzage moeten krijgen in hun rekeningen. Zij gaat de zorgverzekaars daartoe “maximaal onder druk” zetten. De minister komt hiermee tegemoet aan een verzoek van de Tweede Kamer. Verschillende partijen drongen aan op het versturen van rekeningoverzichten. Patiënten kunnen dan zelf controleren of de rekening klopt en aan de bel trekken bij eventuele fouten, is de gedachte.

Ook bij zorgverzekeraars bestaat de behoefte aan “meekijkers”, zei Schippers. Zij wil daarom dat dit systeem begin 2014 al wordt ingevoerd. De bewindsvrouw zegde verder toe de Kamer ieder halfjaar te informeren over de voortgang van de fraudeaanpak. Onder meer D66 en de VVD hadden daarom gevraagd.

Schippers kondigde verder aan dat zij “honderd procent” van de gefraudeerde gelden wil terugvorderen. Daarvoor heeft zij wel eerst een overzicht van de omvang van de fraude nodig. Daar doet de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoek naar. Het is verder van belang om zwakke plekken in het systeem op te sporen. Daar moet voortdurend aan worden gewerkt, aldus de minister.